A Mazsihisz Orbánt is várja az évfordulóra

Írta: Népszava - Rovat: Hírek - lapszemle

Március 19-én, Magyarország német megszállásának 70. évfordulóján közös megemlékezésre hívja zsidó és nem zsidó honfitársait a Mazsihisz. A 16 órakor, a Dohány utcai zsinagóga előtt kezdődő rendezvényen holokauszt-túlélők beszélnek majd az egybegyűltekhez; többek között Kardos Gusztáv rabbi és Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója. Mellettük Karsai László történész emlékezik a német megszállás és a magyar holokauszt 70. évfordulójára.

Heisler András

Heisler András (fotó: Kallos Bea, MTI)

Heisler András, a Mazsihisz elnöke lapunknak elmondta, hogy bár “távolságot tartanak a kormánytól”, erre a fontos megemlékezésre a Jobbik kivételével minden parlamenti párt vezetőjét és rajtuk keresztül a pártok politikusait is meghívták. Az elnök reméli, hogy erre a protokollmentes és “egyáltalán nem politikai rendezvényre” konzervatív, baloldali és liberális érzelmű emberek egyaránt elmennek.

A Mazsihisz közgyűlése február 9-én döntött úgy, hogy egyelőre nem vesz részt a holokauszt-emlékév kormányzati programjain. Arra kérték a kormányfőt, állítsa le a Szabadság térre tervezett német megszállási emlékmű felállítását (ezt eredetileg épp március 19-re tervezték), továbbá a józsefvárosi Sorsok Háza-projektet, és “közéleti-szakmai megnyilvánulásai miatt” váltsa le a Veritas kutatóintézet éléről Szakály Sándort.

A teljes cikk itt olvasható.

 

Címkék:Holokauszt emlékév, Mazsihisz

[popup][/popup]