A Mazsihisz közleménye a Dohány utcai zsinagógánál történt randalírozásról

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

A Dohány utcai zsinagógánál történt részeg randalírozással kapcsolatban a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége az alábbi közleményt adta ki:

Részeg randalírozók a Dohány utcai zsinagógánál

“2022. május elsején hajnalban négy ittas fiatalember randalírozott a Dohány utcai zsinagóga előtti Herzl téren. A fiatalok, jól láthatóan részegen, a kerítést rugdosták, szemetet dobáltak az épület felé, náci karlendítéssel pózoltak, majd levizelték a zsinagóga falait.

Az esetet a Mazsihisz Biztonsági Szolgálata jelezte a rendőrség felé, a tetteseket a nyomozók két nap alatt megtalálták és előállították, majd csoportosan elkövetett garázdaság vádjával gyanúsítottként hallgatták ki.

A négy fiatal saját védelmében arra hivatkozott, hogy erősen ittas állapotban voltak, és tettüket megbánták.

A zsidóságban fontos alapelv a megtérés (tesuvá), amelynek feltétele, hogy ne csak szavak, hanem tettek is kísérjék. Ezért arra hívjuk fel elkövetőket, hogy látogassák meg a Dohány utcai zsinagógát és az ahhoz kapcsolódó gettómúzeumot, nézzenek szembe azzal, hogy az általuk bemocskolt épület milyen jelentőséggel bír, és lássák meg, hogy a náci karlendítés milyen bűnökhöz társul.

A Mazsihisz megadja a szakértő segítséget ehhez a szembenézéshez” – fogalmaz a szervezet május 4-én kiadott közleménye.

*

A 16, 20, 21 és 22 éves budapesti lakosokat a rendőrség gyanúsítottként hallgatta ki, a fiatalok beismerték és megbánták tettüket, amit ittasságukkal magyaráztak.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke az RTL Híradónak azt mondta, megdöbbent a randalírozó fiatalok láttán.  „Az ember el van borzadva, el van képedve, és el van keseredve, hogy ilyen jeleneteknek kell lenni egy főváros utcáján” – mondta.

Kapcsolódó cikk:

A zsinagógát részegen levizelő fiatalok józan oktatásban részesültek

[popup][/popup]