A Mazsihisz fontosnak tartja a vallási pluralizmust

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az American Jewish Committee (AJC) jeruzsálemi képviseletének igazgatója, Avital Leibovich tett látogatást a napokban dr. Grósz Andornál, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökénél. A megbeszélés során érintették a magyari zsidóság általános helyzetét, az antiszemitizmust, a Mazsihisz előtt álló kihívásokat. Ez utóbbiak kapcsán szóba került, hogy az AJC milyen segítséget tud nyújtani a kihívások kezeléséhez.

Avital Leibovich, az AJC jeruzsálemi igazgatója és Grósz Andor, Mazsihisz elnök

Az American Jewish Committee jeruzsálemi képviseletének igazgatója és a MAZSIHISZ elnöke közötti megbeszélésen dr. Grósz Andor kifejtette: a magyar zsidóság szabadon és biztonságban megélheti zsidóságát mind egyéni, családi és közösségi szinten. Ebben a zsidóságot a kormány – amely zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmus minden formája ellen – mind anyagi, mind erkölcsi értelemben támogatja, példa erre a Rumbach utcai zsinagóga felújításhoz nyújtott támogatás is.

A találkozón érintették a Mazsihisz és a magyarországi politika viszonyát, ennek kapcsán a Szövetség elnöke elmondta: a Mazsihisz elsősorban vallási szervezet, politikai kérdésekkel csak annyiban kíván foglalkozni, amennyiben azok érintik a magyar zsidóságot, ezekben a kérdésekben azonban következetesen képviseli a zsidó közösségek érdekeit. Így kiáll a holokauszt magyarországi felelőseivel kapcsolatos történelemhamisítás ellen.

Dr. Grósz Andor leszögezte: fontosnak tartja a vallási pluralizmust, és azt, hogy a zsidóságát mindenki a neki tetsző közösségben élhesse meg. Fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a magyar zsidók vallásos részének túlnyomó többsége a neológiához tartozik, és sokan vannak olyanok, akik – szekuláris zsidóként – nem vallási, hanem kulturálisan érzik magukat a közösséghez tartozónak. A vallási fókusz mellett a Mazsihisznek fontos, hogy ezek az emberek is tudjanak a Szövetségen keresztül kapcsolódni, ennek érdekében jött létre az ifjúsági osztály, és folyamatban van egy önálló kulturális osztály létrehozása is.

A Mazsihisz elnöke hangsúlyozta az Izrael állammal és az izraeli vallási élet képviselőivel fenntartott kapcsolatok fontosságát. Elmondta: bár az izraeli rabbinátus ortodox, a magyar zsidósággal való kapcsolatokban elengedhetetlen, hogy a Mazsihisszel – mint a legnagyobb, reprezentatív magyar zsidó egyházzal –, valamint Izrael állami és vallási életének képviselőivel szoros kapcsolatai legyen.

A politikai érdekképviselet előmozdítása érdekében Avital Leibovich felajánlotta az AJC jeruzsálemi irodájának segítségét. A felek megállapodtak a megbeszélések folytatásában. (mazsihisz.hu)

[popup][/popup]