A Mazsihisz elhatárolódik a Jobbiknak kampányoló hódmezővásárhelyi hitközségi elnöktől

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Erdélyi Miklós hódmezővásárhelyi zsidó hitközségi elnök szerint a Jobbik nem náci párt, ezért ő a Jobbik helyi jelöltjének támogatására kéri az embereket a hódmezővásárhely–makói választókerületben. A Mazsihisz elhatárolódik.

Erdélyi Miklós kampányban

A Csongrád megyei 4. választókerület jobbikos képviselőjelöltje, Kiss Attila mellett tartott esten a politikus és a hitközségi elnök mellett felszólalt Márki-Zay Péter helyi polgármester, aki a körzetben élőket arra kérte, álljanak a jobbikos mellé.

A Mazsihisz vallási vezetése nyilatkozatban határolta el magát a helyi hitközségi elnök kampányszereplésétől, melyet az alábbiakban közlünk.

Nyilatkozat                                                                                                    בס”ד   

Dr. Frölich Róbert országos főrabbi és Radnóti Zoltán főrabbi, a MAZSIHISZ Rabbitestületének elnöke, a MAZSIHISZ vallási és világi vezetése határozottan elhatárolódik Erdélyi Miklós hódmezővásárhelyi hitközségi elnök Kiss Attila, a Jobbik Mozgalom helyi képviselőjelöltje lakossági fórumán elmondott beszédétől.

A MAZSIHISZ vallási vezetése továbbra is tartja magát azon alapelvhez, amit a MAZSIHISZ közgyűlése egyhangúlag elfogadott, miszerint politikai pártok vagy képviselőjelöltek mellett a MAZSIHISZ egy hitközsége vagy bármely alkalmazottja sem kampányolhat.

A MAZSIHISZ vallási és világi vezetése kizárólag értékek mentén való politizálást tart elfogadhatónak és erre biztatja a tagjait is.

Budapest, 2018. március 26, 5778 niszán 10.

*

Frissítés:

Néhány órával a Mazsihisz vallási vezetői által kibocsátott nyilatkozat után a Mazsihisz egy másik közleményt is megjelentetett:

A MAZSIHISZ nem száll be a választási kampányba

Erdélyi Miklós, hódmezővásárhelyi taghitközségünk elnöke a Jobbik helyi egyéni képviselőjelöltje mellett kampányolt.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) taghitközségei önállóak, nem áll módunkban megtiltani Erdély Miklósnak, hogy pártpolitizáljon, kijelentéseivel azonban semmilyen közösséget nem vállalunk, a MAZSIHISZ nem vesz részt a pártpolitikában, nem agitál pártok mellett sem most, sem a jövőben.

Címkék:Erdélyi Miklós, hitközség, Hódmezővásárhely, Jobbik, kampány, Mazsihisz

[popup][/popup]