A második női vezérőrnagyi az izraeli hadseregben

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Jifát Tomer-Jerusalmi dandábornokot jelölték ki az Izraeli Védelmi Erők következő katonai főtanácsnokának, így ő lesz a hadsereg történetében a második női tiszt, aki vezérőrnagy rangot kap.

2014 óta nincs női vezérőrnagy a hadseregben –írja az ujkelet.live –, abban az évben vonult vissza az addigi egyetlen női főtiszt, Orna Barbivai a katonaságtól. Jelenleg csak hat női dandártábornok van, akik közül némelyik nem kapta meg hivatalosan a rangját.

Tomer-Jerusalmi Sáron Afek vezérőrnagyot váltja a poszton, aki az Izraeli Védelmi Erők első nyíltan meleg vezérőrnagya.

Tomer-Jerusalmi jelölését Beni Gantz védelmi miniszter és az izraeli hadsereg parancsnoka, Aviv Kochavi altábornagy hagyta jóvá. A kinevezésről Avichai Mandelblit főügyésszel is konzultáltak.

,,Tomer-Jerusalmi elsősorban csodálatos ügyvéd, tapasztalattal és gazdag háttérrel rendelkezik a katonai főtanácsnok számára szükséges területeken” – írta Gantz Twitteren. ,,Biztos vagyok abban, hogy kiválóan helyt fog állni, miközben bonyolult feladatokkal foglalkozik, ideértve az Izraeli Védelmi Erők katonáinak és a nemzetközi jog védelmét, valamint az operatív réteg támogatását, hogy a törvény szerint járjanak el szerepkörükben.”

Gantz volt az, aki Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnökeként anno vezérőrnaggyá léptette elő a jelenleg gazdasági miniszterként szolgáló Barbivait.

,,Védelmi miniszterként büszke vagyok arra, hogy kijelölhetem a második vezérőrnagyi rangú nőt, és biztos vagyok benne, hogy nem ő lesz az utolsó” – írta Gantz.

Kochavi márciusban bejelentette arra irányuló tervét, hogy az elkövetkező öt évben a vezető női tisztek számát 50 százalékkal növeljék.

,,Intézkednünk kell, hogy az elkövetkező öt évben 50% -kal növeljük a vezető női tisztek számát, és hogy növeljük a technológiai és kibernetikai szerepeket betöltő nők számát” – mondta Kochavi márciusban, a nemzetközi nőnap ünnepén.

Teljes cikk

Címkék:Izraeli hadsereg, női vezérőrnagy

[popup][/popup]