A magzat emberi jogai

Írta: metazin.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Amerikában egyre több állam ismeri el emberi személynek a magzatokat. Ha az emberi jogok a születés előtt is megilletik a magzatot, akkor az anyának kötelessége mindent elkövetni a magzat védelmében. Bűncselekményt követ-e el az a terhes nő, aki dohányzik vagy hegymászásra indul? És mi lesz a lombikbébi programokkal?

„Ha a társadalom a magzatot is személynek tekinti, akkor szükségszerűen sérül az egyéni szabadság eszméje. Sok abortuszellenes amerikai nem szembesült mindezzel, holott a magzat emberi személyként való elismerése egyre inkább a jog és a társadalmi normák részévé válik. Ha a magzatokat is megilletik az emberi jogok, akkor a terhes nők legszemélyesebb döntései is állami kontroll alá kerülhetnek” – olvassuk a New York Timesnak a magzati jogok körüli etikai és gyakorlatias dilemmákat feszegető közel tucatnyi cikkből álló sorozatában.

Miután a Legfelsőbb Bíróságon többségbe kerültek a konzervatív bírák, sokan attól tartanak, hogy előbb-utóbb felülvizsgálják az abortusz liberalizálását lehetővé tevő 1973-as döntést. A baloldalon sokan egyenesen újabb abortusztilalomtól tartanak. A New York Times sorozata viszont arra világít rá, hogy az abortusz kifejezett betiltása nélkül is jelentősen sérülhet a terhes nők önrendelkezési joga.

Egyre több amerikai állam emberi személynek ismeri el a magzatot. Ebből az következik, hogy a magzatot is megilletik az emberi jogok. A jogok pedig kötelezettségeket teremtenek, mindenekelőtt a terhes nők számára. Ha a magzatot megilletik az emberi jogok, akkor a terhes nők nem hivatkozhatnak a testük feletti önrendelkezés elvére. Ez nemcsak az abortusz jogának korlátozásával jár. Sőt, ha a magzatot személynek tekintjük, akkor a várandós nők semmilyen módon nem veszélyeztethetik a magzatot. Vajon a dohányzó, avagy alkoholt fogyasztó terhes nőket is büntetőjogi felelősség fogja terhelni? – veti fel a New York Times.

Teljes cikk

Címkék:emberi jogok, magzat

[popup][/popup]