Az izraeli mentőszolgálat vérhiányról számolt be a rabbik LMBTQ elleni tiltakozása közepette

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A Magen David Adom (MDA), Izrael mentőszolgálata csütörtökön arról számolt be, hogy vérbankjában súlyos hiány tapasztalható a 4 hónapos bojkott miatt az ortodox és nemzeti vallásos közösségek egyes tagjai részéről.

Rabbi Shlomo Aviner (Forrás: Wikipedia)

Sok jesiva diák és a haredi közösség tagjai „rendszeres donornak” számítanak – ismerteti a fejleményeket az ujkelet.live. Ám mivel az adományozási űrlapon az LMBTQ családokra való tekintettel az „anya” és „apa” megjelölést „szülő 1” és „szülő 2” -re változtatták, megtagadják a véradást.

Az MDA szerint jelenleg mintegy 2000 véradagra becsülik a vérhiányt, ami a vörös vonal alá esett, sok sebészeti beavatkozás késését okozva.

A Ynet hírportál szerint a vallási vezetők közül sokan megosztottak az életmentés kötelezettsége és ,,az LMBTQ-nak való megadás” és a ,,tudatmódosító politikák” miatti dühük között, míg néhányan azt mondták, hogy nem adnak vért, amíg az űrlapot vissza nem változtatják korábbi verziójára.

„Nem tudok olyan világban élni, ahol minden módon eltörlik az anya és apa megjelöléseket” – mondta Slomo Aviner, a Vallásos Cionizmus egyik vezető rabbija a Ynetnek adott interjújában. ,,Ez elképzelhetetlen, ha az emberek a sokszínűséget szeretnék előmozdítani a családba , más utat kell találniuk.”

Aviner rabbi, aki támogatta a véradási bojkottot, azt is elmondta, hogy ,,néha a legegyszerűbb dolgok is feledésbe merülnek, ezért emlékeztetni kell az embereket. Van anyám és apám, és nem engedem, hogy kitöröljék őket. Nélkülük nem élnék, és nélkülük nem lennék véradó.”

Arra a kérdésre, hogy az mennyiben igazolja tetteiket, hogy az embereket nem műtik meg vagy nem kapnak vért, amikor szükségük van rá, a rabbi azt válaszolta: ,,Kérdezze meg az MDA-t, hogy miért csinálnak ilyen dolgokat, miközben veszélyeztetik az embereket, nekik felelősségük van. Másodszor, adhatunk vért közvetlenül a kórházaknak is, és nem muszáj az MDA-n keresztül.”

Másrészt a Tzohar egyik vezetője, Rafi Feuerstein rabbi úgy véli, hogy a tiltakozásnak vannak határai, és ,,ebben az esetben átléptek egy határt” – mondta.

,,Ez hihetetlen, nincs fontosabb az emberi életnél, mi van, ha valakinek vérre lenne szüksége a műtéthez? Már nincsenek határok? – kérdezte.

Feuerstein rabbi továbbá megjegyezte, hogy ő sem ért egyet az új megjelölésekkel. ,,Úgy gondolom, hogy az LMBTQ-t is be kellene vonnunk ebbe a kérdésbe. De az űrlapok és a meglévő minták megváltoztatása, különösen minden párbeszéd nélkül, elfogadhatatlan számomra, és egyet kell értenem Aviner rabbival.”

Ugyanakkor megjegyezte, nem érti, miért akadályoz ez bárkit is, hogy vért adjon.

Címkék:Aviner rabbi, LMBTQ

[popup][/popup]