A Likud megfigyelői 1200 kamerával rögzítették az arab választókat

Írta: Szombat, MTI, uj.kelet - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Közel ötven rejtett kamerát talált a rendőrség a Likud választási megfigyelőinél az Izrael északi részén lévő arab településeken. A Likud később elismerte, hogy 1200 megfigyelőt alkalmazott és látott el rejtett kamerákkal a választási csalások elkerülése céljából. 

A rejtett kamerák egyike leszerelés után

A tévé szerint mintegy 1200 ilyen kamerát csempésztek be a választóhelyiségekbe, s a rendőrség felkérte az eddig meg nem talált rejtett kamerák viselőit, hogy adják le a náluk lévő készülékeket.

Az arab pártok szerint a Likud ezzel akarta megakadályozni, hogy az arab-izraeli polgárok elmenjenek szavazni.

A Likud kezdeményezés egyik vezetője azt nyilatkozta a Haarecnek, hogy azért szerezték be a kamerákat, hogy megbizonyosodjanak róla, a Balad nevű arab párt nem éri el esetleg csalással a 3,25 százalékos választási küszöböt. Ha ez a párt nem jut be a kneszetbe, akkor megnő a jobboldali tömb aránya.

Jeruzsálemben megkérdezték a kormányfőt a pártja által elhelyezett kamerákról. Netanjahu azt felelte, hogy a törvényes szavazás biztosítása érdekében használták őket.

A választási bizottság továbbá nyomozást rendelt el a hiányzó vagy megrongált szavazócédulák kivizsgálására, miután a Likud, a Merec, a Jiszráel Beitenu és a Zehut panaszt tett.

A baloldali, liberális Merec pártot vezető Tamar Zandberg Tel-Avivban szavazott. “Bevallom, aggódunk. A Merec az egész baloldali tömb kulcsa, ha a Merec elbukik, akkor a tömb is elbukik” – utalt arra, hogy pártja a felmérések egy része szerint a parlamenti küszöb körül áll, mivel szavazói közül sokan átpártoltak a Beni Ganz és Jair Lapid vezette Kék és Fehér pártszövetséghez, amely azt hirdette, hogy csak ők képesek véghezvinni a politikai fordulatot.

Ajmán Ode, a közös arab listából kivált Hadas-Tál nevű arab párt vezetője Haifán adta le voksát. “Ezúttal az apartheid és a demokrácia között is választunk” – mondta.

Délután 14.00 óráig a választók 35.8%-a szavazott, 0.8%-kal kevesebben, mint 2015-ben.

[popup][/popup]