“A létezés eufóriája” Arany Blende díjat kapott

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Átadták a legjobb 2019-es magyar filmelőzetesnek járó Arany Blendéket.

A létezés eufóriája-trailer lett a zsűri szerint legjobb, az Apró mesék előzetese pedig a közönség kedvence. Szeptember 25-én, péntek este osztották ki a magyar filmelőzetesnek járó Arany Blende díjakat az Art+ Cinema moziban. A díjakat a zsűri nevében Maros András író, reklámos kreatívigazgató adta át, a zsűri további tagjai Ádám Bernadett forgalmazó, Baski Sándor újságíró, Gergely Zoltán senior promo producer és rendező, Herendi Gábor rendező voltak.

A létezés eufóriája című filmben Cuhorka Emese és Fahidi Éva

Az Arany Blende 2020 zsűri fődíját A létezés eufóriája nyerte ezzel a trailerrel, a díjat Bedő Barna trailer producer/vágó vette át. A zsűri indoklása: „A létezés eufóriájának trailere a film legjobb mondatait, pillanatait egy olyan önálló műalkotássá formálta, ami elgondolkodtat, lenyűgöz és a film azonnali megnézésére csábít. Technikai megoldásaiban a legjobb hollywoodi trailerek hagyományait használja finoman és erőltetettség nélkül.”

Bedő Barna a fődíjjal (fotó: Czirják Pál)

Az Arany Blende 2020 ezüst blendéjét a Drakulics elvtárs filmelőzetes nyerte, a díjat Duszka Péter Gábor trailer producer és vágó vette át. A zsűri indoklása: „Készítője ismeri a célközönséget, tisztában van vele, hogy a magyar nézőket egy fergeteges vígjáték ígéretével a legkönnyebb berántani a mozikba, ezért az előzetest is a vizuális és verbális poénokra fűzi fel kiváló ritmusérzékkel. Gyorsítások, lassítások, zoomolások, metronómszerű hangeffektek, lendületes zene – helyén van minden.”

Az Arany Blende 2020 bronz blendéjét a Déva filmelőzetes #1 kapta. A díjat Nagy V. Gergő trailer producer és vágó vette át. A zsűri indoklása: „Fantasztikus hangulatú, minden sablontól mentes előzetesről van szó, magával ragadó zenével. A szereplők arcközelijén megjelenő finom rezdülések és játékok viszik a nézőt afelé, hogy meg akarja nézni a filmet.”

Az Arany Blende 2020 Közönségdíját az Apró mesék filmelőzetes #1 nyerte, a trailer itt tekinthető meg. A díjat Hargittai László trailer vágó és Szász Attila kreatív vezető vette át, aki egyben a film rendezője is. Az összesen leadott 3115 szavazatból 311-et kapott ez az előzetes, pont száz szavazattal megelőzve a sorban következő Tinnitus című film trailerének szavazatait. Összesen 48 előzetes érkezett.

Azért fontos egy ilyen díj létrejötte, mert az előzeteseknek fontos szerepe van a filmélményben, viszont a filmbemutatók után mostoha sorsra jutnak az emlékezetben. A díjjal végre megkaphatják az az őket megillető helyüket – mondta az átadón Köllő Killa, a díj alapítója. „Hogy évről évre adatbázisba rendeződjenek, és szakértő zsűri kiemelhesse a legjobbakat. Így idővel következtetéseket vonhatunk le trendekről, szándékokról, és arról, hogyan gondolkodnak a filmpromócióval foglalkozó szakemberek a nézőről”.

Minden díjazott egy átfogó licensz-csomagot kap a Zenebank.hu-tól, ami a következő trailerüket zeneileg lefedi.

A Zenebank.hu különdíját a legjobb zenéért és hangdizájnért a Foglyok filmelőzetes kapta. A díjat Fehér Marcell, az előzetes egyik alkotója vette át.

A Zenebank Magyarország legnagyobb produkciós zenetára, amely profi világszínvonalú zenei megoldásaival, az egyedi zeneszerzést beleértve, segíti a hazai filmipar műveit.  Az ő szakemberei választották ki a külön kategóriadíj nyertesét, nevükben Brugós László adta át díjukat, amely egy nagy értékű, prémium kategóriás zenei licenszcsomag a következő trailerükhöz. Indoklásuk az alábbi volt: „48 előzetest néztünk meg, megvizsgáltuk, hogyan simul egybe a zene, a képi világ és hangulat, hogyan ad ez a három réteg egy varázslatos kombinációt, amely a végén valami többet alkot mint csak a különálló elemek összege. Jó pár filmelőzetes elgondolkodtatott minket a végső eredményt illetően, de egy volt, amelyet minden szempontból egy kicsit különlegesebbnek éreztünk, és ez a Foglyok filmelőzetes.”

A díjátadó után egy rövid, retrospektív vetítés következett a magyar trailerek történetéből az 1940-es évektől napjainkig. Az NFI – Filmarchívum a ‘80-as évekig igazi különlegességeket ásott elő, amiket talán csak a készítés évében láttak utoljára nézők.

Kapcsolódó cikkek:

Átölelni az időt – Szabó Réka

Átölelni az időt – Fahidi Éva

A létezés eufóriája nyert a Locarnói Filmfesztiválon

A létezés eufóriája – Fahidi Éváról szóló dokumentumfilmet mutatnak be

[popup][/popup]