A Les Arcs Európai Filmfesztivál fődíjasa egy lengyel holokauszt-dráma

Írta: MTI / Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A francia Alpok Les Arcs nevű síparadicsomában ötödik alkalommal rendezték meg december 14. és 21. között az egyetlen olyan európai seregszemlét, amelyen kizárólag európai filmeket vetítenek. A mintegy kilencven meghívott európai szerzői nagyjátékfilm közül a hivatalos versenyprogramban 12 alkotás versenyzett. A fesztivál – amelynek idei díszvendége a volt Jugoszlávia utódállami voltak – egy hét alatt 15 ezer nézőt és hatszáz szakmai résztvevőt vonzott.

Ida

A Kristály Nyíl elnevezésű fődíjat Pawel Pawlikowski lengyel rendező Ida című alkotásának ítélte a nemzetközi zsűri. A lengyel holokauszt-dráma főszereplőinek, Agata Kuleszának és Agata Trzebuchowskának ítélte megosztva a legjobb női alakítás díját is a Nicole Garcia francia filmrendezőnő, színésznő által vezetett zsűri. A német-lengyel koprodukcióban készült Ida októberben a Londoni Filmfesztiválon is megkapta a legjobb film díját, szeptemberben pedig Torontóban a nemzetközi kritikusok FIPRESCI-díját is elnyerte. A hatvanas évek elején játszódó alkotás egy fogadalomtétel előtt álló, árván felnőtt novíciáról szól, aki megtudja, hogy valójában zsidó családból származik, és elindul, hogy felkutassa múltját.

A zsűri nagydíját egy izlandi film, Benedikt Erlingsson Of Horses and Men című alkotása érdemelte ki, és a legjobb filmzenéért (David dor Jonsson) járó díjat is ennek a filmnek ítélte a zsűri.

Szintén két díjat vihetett haza a Starred Up című brit film. David Mackenzie alkotása kapta a közönségdíjat, Jack O’Connell pedig a legjobb férfialakítás díját vehette át a filmben nyújtott játékáért.

Különdíjat kapott Iram Haq norvég rendező I Am Yours című filmje, a legjobb operatőri munkáért járó díjat pedig Pau Esteve Birba vihette haza, Manuel Martín spanyol rendező Cuenca Cannibal című filmjének fényképezéséért.

A diákzsűri díját Szász János alkotása, A nagy füzet érdemelte ki, amely számos rangos fesztiválon már sikerrel szerepelt, és Magyarország hivatalos nevezése a legjobb külföldi film Oscar-díjra.

Kapcsolódó cikkek:

Szász János legutóbbi filmje Oscar-díjra is esélyes

Két testben egy lélek – Interjú a Karlovy Vary filmfesztivál nyertesével, Szász Jánossal

Címkék:Szász János

[popup][/popup]