A leküzdhetetlen francia fátyolzavar

Írta: metazin.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Rátámadt-e a jobboldali képviselő a muzulmán asszonyra, amikor fejkendője miatt ki akarta küldetni a tanácskozóterem karzatáról? Kevesen adnak neki igazat, de a muszlim fejkendő viseletét még az elnök sem támogatja. Nem lenne népszerű.

Meddig engedjük elmenni a muszlimgyűlöletet?” – kérdi felháborodva kilencven francia értelmiségi a Le Monde hasábjain.

Burgundia-Franche-Comté régió közgyűlésén a karzaton megjelent egy iskolás csoport, s a gyermekek egyik kísérője, egy szemlátomást muszlim asszony a jellegzetes, hajat eltakaró fekete kendőt viselte. A Nemzeti Tömörülés helyi frakcióvezetője udvariasan felkérte, hogy vegye le, majd az elnöklő szocialista politikushoz fordult azzal a kéréssel, hogy távolíttassa el a teremből, mivel a világi francia állam törvénye tiltja a vallási jelképek látványos viselését a közintézményekben. Az elnök közölte, hogy erre nincs joga. A helyi ügyészség vizsgálja, nem történt-e vallási közösség elleni gyűlöletkeltés.

A kilencven értelmiségi, köztük Omar Sy afrikai származású színész, Céline Sciamma forgatókönyvíró és filmrendező, valamint Christine Delphy feminista szociológus azt követeli, hogy Macron elnök ítélje el a történteket. Páratlanul erőszakosnak minősítik a jobboldali képviselő magatartását, és önmagukat is azzal vádolják, hogy gyávaságukkal, fokozatos visszavonulások sorozatával ők is hozzájárultak ahhoz, hogy az ilyesmi elfogadhatóvá váljon.

A baloldali Libérationban  Jonathan Bouchet-Petersen kommentárjában megállapítja, hogy a képviselő sértette meg a törvényt, nem az anyuka, aki fejkendőben kísérte el tízéves fiának osztályát a helyi képviselőtestület ülésére, hogy ismerkedjenek a demokrácia működésével.

Teljes cikk

 

[popup][/popup]