A legfőbb ügyész szerint a hadsereg nem rombolhatja le a mentális zavarokkal küzdő terroristák otthonát

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

A legfőbb ügyész szerdán közölte, hogy a kormány nem rendelheti el a mentális zavarokkal küzdő és feltehetően emiatt támadó terroristák otthonának lebontását.

Izraeli katonák bontási rendeletet tűznek ki Kobár arab faluban egy terrorista otthonára 2018. augusztus 13. (fotó: Izraeli Védelmi Erők)

Avichai Mandelblit levele támogatta az Izraeli Védelmi Erők és az Igazságügyi Minisztérium múlt hónapban hozott döntését, hogy nem rombolja le egy terrorista otthonát, aki Jeruzsálem óvárosában halálra késelt egy izraeli férfit. A késelő családja bebizonyította a hatóságoknak, hogy a férfi mentális problémákkal küzdött.

Avigdor Liberman védelmi miniszter a döntésen felháborodva fordult Mandelblithez, hogy kikérje a véleményét az ügyben.

A házbontások a halálos támadások gyakori következményei, de az intézkedés megítélése vitatott. Izrael nagyrészt elhagyta ezt a gyakorlatot 2005-ben, de 2014 óta ismét alkalmazza.

Izrael azzal érvel, hogy ezeknek a rombolásoknak a célja nem a büntetés, hanem az elrettentés, hogy megakadályozzák a jövőbeli támadásokat (Izraeli Vészhelyzeti Biztonsági Szabályzat 119. szakasza). Az intézkedés kritikusai szerint ez a kollektív büntetés egy formája a terroristák családjaival szemben. Mások szerint a rombolás hatástalan a terrortámadások megelőzésében.

“Ez a személy nem képes arra, hogy racionálisan felmérje a reális lehetőséget annak, hogy az otthonát, amelyben él, lerombolhatják, és ennek következtében tartózkodnia kell a terrorcselekmények végrehajtásától,” olvasható a levélben az Ynet hírportál szerint.

Mandelblit levele óva intett a módszer aránytalan alkalmazásától is, rámutatva a Legfelsőbb Bíróság egyik ítéletére, melyben a támadó megsebezte, de nem ölte meg az áldozatait, és csak a támadó által használt helyek lezárását tartották indokoltnak, az egész ház lerombolását nem.

2015 óta a hadsereg 35 terrorista otthonát rombolta le és további 5 lakrészét zárta le az Ynet által közölt adatok szerint.

Liberman múlt hónapban fordult Mandelblithez, miután döntés született arról, hogy nem rombolják le Abdul-Rahman Bani Fadel családi házát, aki márciusban halálra késelte Adiel Kolmant Jeruzsálem óvárosában. A határozatban a támadó mentális állapotára hivatkoztak.

Teljes cikk

[popup][/popup]