A lábukkal szavaznak a zsidók

Írta: Szőcs László/nol.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Az óévben hétezren vándoroltak ki a franciaországi zsidó közösségből Izraelbe, 2015-ben pedig már tízezret várnak közülük – közölték csütörtökön. Ezzel utcahosszal a nyugat-európai ország lett a zsidók első számú „kibocsátó állama”. Az antiszemita cselekmények is csaknem megkétszereződtek ez idő alatt Franciaországban.

Párizs, 2014 júlis 13. Tüntetők az Iszlám Állam zászlajával

Párizs, 2014 júlis 13. Tüntetők az Iszlám Állam zászlajával

 

Ilan Halimi mégis hiába halt meg. A 23 éves francia zsidó fiatelember kilenc évvel ezelőtti borzalmas halálától – amelyből később dal, játék- és dokumentumfilm, valamint tényregény is készült – legalább azt várták az alkotók, hogy felrázza a közvéleményt, és felhívja a figyelmet arra, hová vezet az antiszemitizmus és általában a rasszizmus, a gyűlölet.

De a megtörténtek a jelek szerint csak ismétlődnek. Decemberben brutális támadás ért egy fiatal zsidó párt Párizs Créteil nevű elővárosában: mint a támadók elmondták, azért akarták kirabolni őket, „mert a zsidóknak van pénzük, és nem teszik be a bankba”. A 19 éves nőt meg is erőszakolták. Ugyanazon a lakótelepen pár héttel azelőtt megvertek egy zsidó nyugdíjast.

A Zsidó Közösség Védelmi Szolgálata elnevezésű franciaországi szervezet decemberi jelentése szerint 2014-ben csaknem megduplázódott, 91 százalékkal nőtt az országban elkövetett antiszemita incidensek száma. Mostanában egy hónapban jegyeznek fel annyi fenyegetést vagy vandál tettet, mint tizenöt évvel ezelőtt egy egész esztendőben. Ezzel párhuzamosan az emberi jogok konzultatív országos bizottsága megállapította: míg 2009-ben a franciák hét százaléka gondolta úgy, hogy a zsidók „nem olyan franciák, mint a többiek”, ez az arány mostanára a duplájára nőtt.

Egyre többen vélik úgy, hogy a zsidók befolyásosak és gazdagok. A mobiltelefonbolti segédeladó, Halimi elrablásában, megkínzásában, majd meggyilkolásában is alapvető szerepet játszott, hogy támadói úgy vélték, ha szülei nem is gazdagok, hittestvéreik majd előteremtik a követelt váltságdíjat. A haláláért felelős, a sajtóban „a barbárok bandájának” nevezett csoportosulás számos tagját elítélték, vezetőjük, Youssouf Fofana fiatal elefántcsontparti muzulmán bevándorló 2009-ben életfogytiglant kapott.

Fofana a francia külvárosok nem egy problémáját hordozza személyiségjegyeiben. – Nagyon vallásos, naponta ötször is imádkozik, és mecsetbe jár. Viszont nem dolgozik, ami nyugtalanít engem, jellemezte őt apja, egy lakótelepi üveges, aki ellenben „minden reggel hatkor kel”. Az ifjabb Fofana egyik testvérét is börtönre ítélték ugyanabban a perben. A Fondapol kutatóintézet felmérése szerint a franciaországi vallásos muzulmánok körében 74 százalék azok aránya, akik túl befolyásosnak tartják a zsidókat, míg a „muzulmán származásúként” besoroltaknak „csak” 52 százaléka vélekedik így.

Nem lehet mindezek után csodálkozni azon, hogy – mint a Szochnut, a Zsidó Ügynökség Izraelért csütörtökön Jeruzsálemben bejelentette – 2014-ben hétezer francia zsidó vándorolt ki Izraelbe, kétszer annyi, mint az előző évben. Ezzel messze onnan érkeztek legtöbben az új „olék”, azaz bevándorlók, most először lekörözve az oroszországi jövevényeket (4830 fő) is. Franciaországban él Európa legnagyobb, 500-600 ezer fősre becsült zsidó közössége, de a számok mélyreható változásról árulkodnak az utóbbi időben.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]