A külföldi média elfogultságáról – a Kneszetben

Írta: Shiri Zsuzsa/ MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

  Az ötödik hónapja tartó terrorhullámról megjelenő külföldi beszámolókról azután hívott össze megbeszélést Cipi Livni volt külügyminiszter, hogy az amerikai CBS televízió “megöltek három palesztint, miközben tovább folyik a mindennapos erőszak” címmel adta ki jelentését a február harmadikai jeruzsálemi merényletről.

CBS 1

Csak azt nem tették hozzá, hogy a palesztinok voltak a támadók

Azon a napon az óváros damaszkuszi kapujánál  három fegyveres palesztin fiatal izraeli határőr-katonákra támadt. Megsebesítették őket, egyikük hamarosan belehalt sebesülésébe. Az izraeli biztonságiak tettük elkövetése után lelőtték a palesztin merénylőket. A címet a jeruzsálemi kormány tiltakozása nyomán a CBS később kicserélte.

Luke Baker, az Izraelből tudósító külföldi újságírók szövetségének elnöke, a Reuters hírügynökség munkatársa visszautasította és boszorkányüldözésnek nevezte az Izraellel szembeni elfogultság vádját, és ezért a Háárec című újság honlapja szerint eleinte bojkottálni kívánta a Kneszet ülését, ahová meghívták.

Végül mégis részt vett a megbeszélésen, ahol elmondta, hogy a Reuters az utóbbi hónapokban mintegy hétszáz hírt jelentetett meg, amelyek közül csak egy bizonyult problematikusnak, amit hamarosan ki is javítottak. Hangsúlyozta, hogy hatalmas mennyiségű hírt ad ki nagyon kevés ténybeli tévedéssel az Izraelben dolgozó számos hírügynökség, és az újságírók mindent elkövetnek a pontos értesülések megszerzése érdekében.

A kneszet megbeszélésén a külföldi újságírók képviselői mellett részt vett a kormány sajtóhivatalának vezetője, valamint a hadsereg, a rendőrség és a külügyminisztérium szóvivője is.

Livni az utóbbi hónapok erőszakhullámának bemutatásakor kifogásolta a terror elkövetőihez és áldozataihoz való azonos viszonyulást, hogy a haláleseteknél nem mutatják be a halálukhoz vezető körülményeket, hogy nem különítik el a halottak közül a merénylőket.

A kneszet ülésén a hadsereg és a rendőrség szóvivője elismerte, hogy gondok vannak az információk időben történő átadásával, és a téves hírek kijavíttatásának sincs kidolgozott folyamata.

[popup][/popup]