“A kóser vágás a vallásszabadság része”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Nagy István, Magyarország agrárminisztere bemutatkozó látogatáson fogadta hétfőn dr. Grósz Andort, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökét. A találkozó során több, közös érdeklődésre számon tartott téma került megvitatásra, amelyek a tárca és a Mazsihisz jövőbeli együttműködését erősíthetik. A találkozón jelen volt még Ligeti László, a Mosonmagyaróvári Zsidó Hitközség elnöke. 

Ligeti László, Nagy István és Grósz Andor

Nagy István a találkozó elején leszögezte: a magyar kormány álláspontja változatlan a kóser vágás tekintetében, azt a vallásszabadság részének tekintik, és továbbra is teljes mértékben támogatják – írja a mazsihisz.hu.

A felek megvitatták a magyarországi kóser étkeztetés jelenlegi helyzetét, és az abban rejlő további potenciális lehetőségeket. Mint elhangzott, érdemes lehet megvizsgálni többek között annak össztársadalmi szempontból figyelemre méltó aspektusait.

A találkozón dr. Grósz Andor kiemelte az oktatás fontosságát, a fiatal generációk minél szélesebb körű ismeretanyaggal történő megismertetését. Ennek kapcsán felhívta a figyelmet olyan, a zsidó közösséget érintő diákprogramokra, amelyeket az Agrárminisztériummal együttesen lehet létrehozni például a Mezőgazdasági Múzeum vagy más, hasonló intézmények bevonásával. Válaszában Nagy István teljes mértékben egyetértett a felvetésekkel, és emlékeztetett a már eddig is nagy sikerrel megvalósult közös rendezvényekre.

Teljes cikk

[popup][/popup]