A kormányzó Fatah párt bejelentette a palesztin helyhatósági választások első fordulóján aratott győzelmét

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Az uralkodó Fatah párt bejelentette győzelmét a palesztin helyhatósági választások előző nap megrendezett első fordulója után, amelyen Ciszjordánia (a nyugati part) 154 falujában voksolhattak – jelentette a Maárív című izraeli újság hírportálja vasárnap.

Mahmud Abbasz palesztin elnök

A Palesztin Hatóság helyhatósági választásának első szakaszában több mint 400 000 palesztin szavazhatott 154 ciszjordániai / nyugati parti faluban 2017 óta először, a Palesztin Hatóság 1994-es megalakítása óta negyedszer.

A voksoláson a mandátumok 70 százalékát független listák szerezték meg a The Jerusalem Post értesülése szerint. A kormányzó Fatah-frakció győzelmet hirdetett, a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet pedig azt jelentette be, hogy támogatói jelentős eredményeket értek el.

A Hamász hivatalosan bojkottálta a helyhatósági választásokat, és megtiltotta megrendezésüket a Gázai övezetben válaszul Mahmúd Abbász palesztin elnök döntésére, amellyel nyáron – a koronavírus-járványra hivatkozva – meghatározatlan időre elhalasztotta a megígért palesztin parlamenti és elnökválasztást.

Százhatvankét településen közfelkiáltással győzött a vetélytársak nélkül, csak egyedül induló választási lista. Győzelmét a Fatah azzal támasztotta alá, hogy sok támogatójuk és tagjuk függetlenként, vagy családi listán indulva nyert.

Hanna Nasszer, a Palesztin Központi Választási Bizottság elnöke bejelentette, hogy a 405 687 szavazásra jogosult polgár 66 százaléka élt választójogával, s ez felülmúlta a 2017-es 53,9 százalékos, vagy a 2012-es 53,8 százalékos részvételt.

A Fatah bírálói szerint azonban a párt győzelme megkérdőjelezhető, mivel szerintük számos, a párthoz köthető politikus éppen azért indult független vagy családi listán, mert nem értett egyet a párt hivatalos listáin indított személyekkel.

A Hamász vezetői azért tekintik sikeresnek pártjuk részvételét, mert a bojkott ellenére számos tagjuk és hívük győzelmeket könyvelhetett el a különböző listákon.

A palesztin helyhatósági választás következő, második fordulóját 2022. március 26-án rendezik meg 66 önkormányzati képviselő-testület számára.

A palesztin parlamenti választásokat az eredeti tervek szerint május 22-én, az elnökválasztást pedig július 30-án kellett volna megtartani, de Abbász határozatlan időre elhalasztotta megrendezésüket. Szintén elmaradt a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) törvényhozó testülete, a Palesztin Nemzeti Tanács augusztus végére meghirdetett újraválasztása. (MTI nyomán)

[popup][/popup]