A kormány és a holokauszt

Írta: Berend Nóra / Népszabadság - Rovat: Hírek - lapszemle

Május 19-én a londoni Wiener Library, holokauszt-levéltár és -könyvtár, mely anyagait a honlapjukon található információ szerint az antiszemitizmus és más előítéletek elleni fellépés szolgálatába is kívánja állítani, nyilvános estet rendezett Magyarország IHRA-(Nemzetközi Holokausztemlékezési Szövetség) elnöksége tárgyában. Ahogy a meghívón állt: „Az elmúlt néhány évben komoly aggodalmak merültek fel a magyarországi holokauszt emlékezetpolitikája kapcsán. Emiatt felvetődik a kérdés: tud-e Magyarország olyan erkölcsi vezérszerepet játszani a holokausztmegemlékezésben, amit az IHRA-elnökség szerepe megkövetelne?”

ihra-logoA főelőadó, Paul Shapiro – aki a United States Holocaust Memorial Museumban a Jack, Joseph and Morton Mandel Center for Advanced Holocaust Studies igazgatója – kifejtette, hogy a magyar zsidóság meggyilkolásának folyamata jól dokumentált, és semmi kétség nem fér a magyar állam felelősségéhez.

Ezzel szemben 2010 óta a Fidesz-kormányok trivializálják és eltorzítják a holokauszt történetét, megengedik a nyílt antiszemita beszédet és rehabilitálják a holokauszt elkövetőit. Hangsúlyozta, hogy Horthyt nem lehet felmenteni Hitler szövetségeseként, és bűnrészessége a magyar zsidók meggyilkolásában tény. A Horthy-rendszer rehabilitálásának vágya kizárólag az autoriter hatalmi berendezkedés legitimálását szolgálja. Továbbá, bár a kormány többször megígérte a konzultációt és átláthatóságot, ismételten megszegte az ígéreteit.

A Terror Háza kiemelt példája annak, hogyan torzítják el a magyar történelmet, miközben a történelemhű Páva utcai Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény elsorvasztása folyik. És bár a Sorsok Háza ügyében ismét konzultáció kezdődött, aggodalomra ad okot, hogy hivatalosan nem neveztek ki új igazgatót. Ködfüggönyként ellehetetleníti a múlttal való szembenézést a mítoszok gyártása. Például, hogy a zsidókat a német megszállás előtt védte a magyar állam, hogy Horthy nem tudta befolyásolni a deportálást, vagy hogy a keleti front katonai veszteségei és a holokauszt közé egyenlőségjelet lehet tenni. A holokauszt áldozatainak emléke továbbra is veszélyben forog.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]