A Kölyköd voltam, a Hűtlen, az Álmodtam egy világot dalszerzője, Slamó 70 éves, és Izraelben él

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A magyar rocktörténelem egyik legfontosabb zeneszerző-gitárosa ma 70 éves. Slamovits nevéhez kötődik a Kölyköd voltam, a Hűtlen vagy az Edda Blues is.

Slamovits István (Slamó)

Slamovits István, becenevén Slamó 1953. június 12-én született Miskolcon. Fiatal korától zenélt, több együttesben, amíg 1977-ben Pataky Attila meg nem hívta az akkoriban alakuló miskolci csapatba, az Eddába. Itt hat évig, 1983-ig játszott – írja róla a hvg.hu.

Az első két Edda Művek-lemez máig a magyar poptörténet legfontosabb darabjai közé tartozik. Ezekben, a zenekart mind a napig tovább működtető Pataky Attila leginkább karakteres énekesként működött közre, a dalokat azonban Slamovits szerezte. (0.45-től énekel az alábbi felvételen.)

EDDA művek – Kölyköd voltam

1981.10.03. Kertészeti Egyetem Klubja (KEK) EDDA művek – Kölyköd voltam Dalszöveg: Karodon vittél évekig, Akaratod rabja voltam. A vágyak bennem egyre nőttek, Elfelejtem, hogy kölyköd voltam. Hiába hívnál megtört szívvel, Elnyeltek a sűrű városok. A tűzfalakra írtam éjjel: Engem ne várjatok! Kölyköd voltam, véredből lettem. Kölyköd voltam, nem értettél engem.

Slamovits és Pataky Attila útjai 1983-ban elváltak. A kulturpart.hu interjújában Slamovits így emlékezik:

“…én ezeket a konfliktusokat letettem. Bizonyos dolgok bántanak a régi Eddával kapcsolatban, igazságtalannak érzek sok mindent. Minden dal, minden szöveg 1983 végéig az én művem. Nem tudtam élni azzal az örökséggel, hogy minden híres, klasszikus Edda-dalt (Kölyköd voltam, Álmodtam egy világot magamnakÉrzésJáték véget érEdda Blues, stb.) én írtam. Ezt ma már bátran merem vállalni és állítani. A konfliktus kialakult, nem kerestem. Amiről írtam, annak minden sora igaz volt, az érzések a „bezárt Magyarországon” ott voltak a dalokban. Nem az ügyvédekhez szaladgáltam szerződésekkel, gyerekcipőben járt akkor a jogi képviselet, azt sem tudtuk mi a jogdíj, milyen nagy anyagi vonzata van, hogy életem folyamán végigkísér, sőt gyermekeimre szállhat. Van, aki már akkor tudta ezt, amikor én csak ültem éjjel a szobámba gitárommal. A dal volt fontos, a zenekar, az összetartozás érzése, a feltétel nélküli bizalom, azt hittem egy a célunk. Aztán nem így alakultak a dolgok (Slamo 0.25-től és 1.18-tól énekel az alábbi felvételen)

EDDA művek – Álmodtam egy világot

“A turné még zajlott, de ezek után egyre fagyosabb légkörben, aztán Pataky kitalálta, hogy legyen egy búcsúkoncert, búcsúzzanak szépen a közönségüktol. Slamó ezt sem akarta, de aztán sikerült rábeszélni.

“Kevés dalt szerztél 1983 után. Miért?
Mert az előző korszakom elvitatták, onnen kellett felkelni, a semmiből. Különben, születtek dolgok, Slamo Band, Slamo unplugged-lemez és NO-dalok…

Nekem fontos, hogy el tudjam hinni: az a bizonyos előadó hitelesen tolmácsolja a dalaimat. Nem akartam olyan emberre bízni a gondolataimat, aki csak félvállról megkérdezi, hogy na, hogy vagyunk? A dalokat nem fabrikáltam, szerettem ha maguktól jöttek. Lehet, hogy pateikusan hangzik, de fontos számomra az ún. ihlet.”

Slamovits egy időre elvonult a nyilvánosság elől. 1985-ben jelentkezett újra a Slamó Banddel. Bár kiadott egy nagylemezt, az nem aratott számottevő sikert. 1987-ben aztán Szatai Gábor énekessel megalapította a No együttest, amit sokáig csak „a magyar U2” néven emlegették a hangzás miatt, ám szerzeményeik szélesebb körben nem arattak sikert.

EDDA művek – A hűtlen

EDDA művek – A hűtlen Hatalmas köszönet Slamovits Tibornak a kazettákért, amiről digitalizálni tudtam ezt a felvételt!

1998-ban tíz év után feloszlott a No együttes, ekkor Slamovits István Izraelbe költözött. Majd, amikor hazajött, újfent megalapította a Nót, de az sem volt tartós: 2007-ben ismét megszűnt. Ezután ismét Izraelbe költözött, időnként hazajön, de most is ott él. Felmerült, hogy kapja meg a Miskolc díszpolgára címet, ezt az önkormányzat nem is utasította el, talán jövőre megkaphatja, várják Slamovits válaszát. Mint a városvezetés fogalmazott:

“Miskolc városa Slamovits István miskolci születésű szólógitáros, énekes, zeneszerző, dalszövegíró munkásságát elismeri, és büszke a város szülöttére.”

Slamovits István (Slamó)

[popup][/popup]