A kneszet megszavazta a telepesek 2005-ös kitelepítésének visszavonását a nyugati part északi részéből

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli parlament, a kneszet megszavazta a telepeseket 2005-ben Ciszjordánia / Nyugati Part északi részéből kitelepítő törvény visszavonását – jelentette a helyi média kedden.

Nyugati parti település egy korábbi képen

A végső szavazáson 31:18 arányban elfogadták annak a törvénynek a visszavonását, amely alapján 2005-ben kitelepítettek négy telepesfalut Ciszjordánia északi részéből, Szamáriából.

Az indítványt támogatta több, az ellenzékhez tartozó jobboldali képviselő is.

Az új törvény alapján az Ariel Saron miniszterelnök idején Észak-Ciszjordániában felszámolt Homes, Ganim, Kadim és Sanur telepesfalvak területére elvileg visszatérhetnek az izraeliek.

Az új törvény életbe lépéséhez a továbbiakban az izraeli hadsereg központi parancsnokságának is engedélyt kell adnia az izraeli állampolgárok visszaköltözéséhez. Ha ez megtörténik, az egykori kitelepítési törvény hatályon kívül helyezése megerősíti a koalíció azon erőfeszítéseit, hogy legalizálják a jelenleg Homes helyén elfoglalt törvénytelen előőrsöt és az ott épült jesivát, amelyet 2005 óta többször is megpróbáltak helyreállítani a jobboldali telepesek.

Homes a legfelsőbb bíróság határozata szerint palesztin magánterületen épült, legalizálásához az izraeliekre vonatkozó helyi beutazási korlátozások visszavonása is szükséges, melyet szintén a katonai hatóságok hoznak meg. 2005 nyarán, Ariel Saron miniszterelnöksége idején, Izrael felszámolta összes települését a Gázai övezetben, és négy telepesfalut Ciszjordánia északi részén. (MTI, Shiri Zsuzsa)

[popup][/popup]