A Kneszet elnöke megakadályozta az új parlamenti bizottságokról szóló szavazást

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Kneszet többségét alkotó ellenzék tagjai szerdán elbarikádozták magukat az izraeli parlamentben (betartva az Egészségügyi Miniszterium által kiszabott rendeleteket – egy helységben max. 10 fő egymástól 2 méter távolságban), és követelték a távozóban lévő Juli Edelstein (Likud) Kneszet-elnöktől, hogy engedélyezze a szavazásokat egy új Knesszet-elnök megválasztására (új Knesszet idején ez a megszokott eljárás) és a kormány működését biztosító bizottságok megalakítására.

Juli Edelstein (forrás: Youtube)

Reuven Rivlin elnök szintén figyelmeztette Edelsteint, hogy a Kneszet megbénítása árt az ország funkcionáló képességének vészhelyzet esetén, és nem szabad hagyni, hogy a koronavírus-válság súlyosan károsítsa az ország demokratikus infrastruktúráját – írja az ujkelet.live.

Edelstein kézhez kapva a 61 képviselő aláírását tartalmazó levelet, mely a szavazás megtartását követeli, majd a Rivlinnel folytatott beszélgetés után megnyitotta a plenáris ülést, de csak annyira, hogy bejelentse, hogy hétfőig felfüggeszti.

A történtek előzménye, hogy Rivlin hétfőn a Kék-Fehér vezetőjét, Beni Gánc ex-vezérkari főnököt bízta meg a kormányalakítással.

61 képviselő ajánlásával a háta mögött az egyik első lépés Gánc részéről Edelstein lecserelésére irányult. Edelstein azonban vétójogát felhasználva megakadályozta, hogy ez a szavazás a bizottságok felállításáig megtörténjen. A szervező bizottság megalakulásának akadályozásával Edelstein a koronavírus-krízis kezelését felügyelő kormányzati bizottságok felállítását is leállította.

Edelstein azt akarta, hogy a Kék-Fehér és a Likud megállapodást kössön a bizottság összetételének arányairól, azonban az erre irányuló tárgyalások kudarcot vallottak.

A Kék-Fehér, Egyesült (arab) Lista, Jiszráel Beitenu és Munkapárt-Merec alkotta ellenzéki blokk 61 képviselőből áll, így minimális többséggel rendelkezik az átmeneti kormányt vezető lévő Likud, Sasz, Jahadut Hatora és Jamina 58 képviselőjévek szemben. A Geser képviselője, Orly Levy-Abekaszisz a választásokon a Munkapárt-Merec szövetség tagjaként indult, de a szavazás után 180 fokos fordulatot véve kilépett belőle.

A bizottságok kapcsán a Kék-Fehér a megszokott gyakorlatot akarta alkalmazni, azaz a választásokon elért mandátumok arányai szerint felosztani, míg a Likud azt állította, hogy a koronavírus vészhelyzeti rendeletei miatt a bizottságba legfeljebb tíz törvényhozót vonhatnak be, és egyik félnek sem lehet többsége.

Edelstein leváltása megkönnyítené Gáncéknak a bizottságok létrehozását, és olyan törvények előzmozdítását, amik a három vádemeléssel sújtott Benjamin Netanjahu ügyvivő miniszterelnökre irányulnak. Az egyik megakadályozná, hogy vádemelés alatt álló Knesszet képviselőt miniszterelnökké nevezhessenek ki, míg a másik a miniszterelnöki posztot két terminusra korlátozná. Egy harmadik javaslat pedig lehetővé tenné a leváltását egy vádemelés alatt álló ideiglenes kormány miniszterelnökének.

Izraelnek több mint egy éve nincs működőképes kormánya. A tavaly áprilisban és szeptemberben tartott választások nem oldották fel a politikai patthelyzetet, így Netanjahu kezében maradt az ország irányítása.

Teljes cikk

Címkék:Benny Gantz, Juli Edelstein, Kneszet

[popup][/popup]