A két magyar reformzsidó közösség kiáll Isaac Herzog államelnök mellett

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Hét magyarországi zsidó szervezet közös nyilatkozatot hozott nyilvánosságra. Aláírói nyíltan állást foglalnak az izraeli kormány jogi átalakításai ellen és Herzog államelnök alternatív javaslata mellett.

A Szim Salom logója

A „Szolidaritás és aggodalom az izraeli demokráciáért” című, Jakov Hadas-Handelsman izraeli nagykövetnek címzett nyílt levelet laptársunk, a Kibic tette közzé :

Tisztelt Nagykövet Úr!

Izrael Állam valószínűleg a legsúlyosabb belső válságát éli 1948-as létrehozása óta. A demokráciában természetes politikai nézetkülönbségeken túl mély és veszélyes törés jelent meg az izraeli társadalomban.

Zsidó demokratikus értékeinkbe vetett hitünk, és Izrael államalapítóinak nyílt és egyesítő cionizmusának eszménye által vezérelve nem tartjuk elfogadhatónak, hogy bizonyos izraeli vezetők rasszista, homofób, és antidemokratikus kijelentéseket tesznek.

Elítélünk minden, az izraeli társadalmat megosztó fellépést, a felháborító nyelvezetet, a polgárok, férfiak és nők közötti egyenlőség megkérdőjelezését, a progresszív irányzatok megbélyegzését, és a kirekesztésről szóló diskurzusokat. Izrael Államának polgárai nem válhatnak olyan választási szövetségek foglyaivá, amelyek országukat olyan radikalizálódásba taszítják, amely nincs összhangban az állam történelmével, és a judaizmus alapvető értékeivel sem egyeztethető össze.

A hét aláíró:

Arzenu Magyarország

Bét Orim Reform Zsidó Hitközség

Gólem Színház Kht.

Limmud Magyarország Alapítvány

Marom Klub Egyesület

Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség

 

[popup][/popup]