A Kereszténydemokrata Internacionálé elítélte a magyar baloldal szövetségét a Jobbikkal

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) határozatban ítélte el a magyarországi baloldali pártok együttműködését a Jobbikkal, és egyben zéró toleranciára szólított fel a szélsőjobboldali, idegengyűlölő, antiszemita nézetekkel szemben – közölte Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke pénteken az MTI-vel.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke

Németh Zsolt elmondta: a CDI csütörtök esti vezetőségi ülésén a Fidesz kezdeményezésére a közép-európai politikai helyzetről is elfogadtak egy határozatot.

Ebben – ismertette – a CDI elítéli a magyarországi baloldalt, amiért választási szövetségre lépett Jobbikkal. Hozzátette: ennek hátterében az áll, hogy a CDI elfogadhatatlannak tartja a szélsőséges, idegengyűlölő, rasszista és antiszemita politikai erőkkel történő együttműködést, mert ez negatívan érinti a nemzeti és a vallási kisebbségeket, ide értve az európai zsidóságot is.

Németh Zsolt kitért arra is: a CDI szerint aggodalomra ad okot a Jobbik kifejezetten Európa-ellenes előélete is, hiszen hosszú éveken keresztül az Európai Unióból való kilépést szorgalmazták, illetve rendezvényeiken több alkalommal is EU-s zászlót égettek.

“A jelenlegi helyzetben mindenre szüksége van Európának, csak éppen erre az Európa-elleneségre nem” – emelte ki.

Úgy összegzett: egyértelmű elvi állásfoglalás született, amelynek következtetése, hogy a CDI zéró toleranciát hirdet az idegengyűlölő, rasszista és antiszemita nézetekkel kapcsolatban, és felszólítja a baloldali pártokat, hogy tartózkodjanak mindenfajta együttműködéstől, közös tevékenységtől, például politikai kerekasztal-beszélgetésektől vagy gyűlésektől az ilyen politikai formációkkal.

Az MTI-nek eljutatott határozatban a világ kereszténydemokrata erőit tömörítő CDI aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy “azok a magyarországi baloldali és liberális pártok, amelyek az elmúlt években elhatárolódtak a szélsőjobboldali Jobbiktól, most arra törekszenek, hogy a szélsőjobbot egy lehetséges jövőbeli kormánykoalícióban hatalomba segítsék”.

A szervezet – amelynek egyik alelnöke Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke – elítél minden, az európai szocialista és liberális pártok és az idegengyűlölő, antiszemita és Európa-ellenes szélsőséges mozgalmak közötti együttműködést, és egyben elítéli kifejezetten a magyarországi baloldalt, “amiért választási szövetségre lépett az antiszemita és rasszista ideológiájáról ismert Jobbikkal”.

A határozatban a CDI súlyos aggodalmának ad hangot amiatt is, hogy a fősodratú pártok antiszemita politikusokkal való együttműködése súlyosan veszélyeztetheti a vallási kisebbségek helyzetét, különös tekintettel az Európában virágzó zsidó közösségre.

A szervezet felszólít minden politikai erőt, hogy tartsa fenn és garantálja a diszkrimináció, rasszizmus, antiszemitizmus és szélsőségesség minden formájával szembeni zéró toleranciát. Emellett a határozat felszólít minden európai pártot, hogy garantálja a szabad és tisztességes választásokat, továbbá tartsa fenn és garantálja az Európa-ellenes retorika minden formájával szembeni zéró toleranciát, “így támogatva a CDI európai regionális szervezetét, az Európai Néppártot egy valamennyi tagállam javát szolgáló hatékony és folytonos európai integráció érdekében végzett kérlelhetetlen erőfeszítéseiben”.

[popup][/popup]