A katari miniszterelnök fogadta néhány túsz családtagjait

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Hamász által fogvatartott hat izraeli-amerikai túsz hozzátartozói egyedülálló dohai találkozó során beszéltek Mohammed bin Abdulaziz al-Khulaifi külügyi államtitkárral, aki a Hamásszal és Izraellel egyaránt kapcsolatban álló tárgyalócsoportot vezeti, valamint Mohammed Bin Abdul Rahman al-Thani katari miniszterelnökkel.

Barak Ravidnak, a Walla hírportál riporterének nyilatkozó helyi források szerint Száleh al-Aruri – a Hamász magas rangú tisztviselőjének – bejrúti likvidálása jelentősen megnehezíti az újabb megállapodásra irányuló erőfeszítéseket.

Al Thani miniszterelnök első alkalommal fogadta Dohában személyesen az izraeli túszok családjait jelezve, hogy a foglyok szabadon bocsátására irányuló erőfeszítések az egész régióban növekvő feszültség hatásra sokkal összetettebbé váltak. A személyes találkozó ugyanakkor a túszok ügyének fontosságát is jelenti a katari miniszterelnök és a kormány számára.

A találkozó során a családok képviselői egyenként elmondták a miniszterelnöknek Gázába hurcolt szeretteik történetét. Al Thani tájékoztatta a hozzátartozókat a feszültségek közelmúltbeli fokozódásáról, a hét elején meggyilkolt al-Arouri likvidálását követően, ami jelentősen megnehezíti a tárgyalásokat a Hamásszal.
A katari miniszterelnök ugyanakkor hangsúlyozta személyes elkötelezettségét egy újabb túszalku érdekében, és megígérte, hogy függetlenül a kihívásoktól nem fogja feladni, – állítják katari és  izraeli források.

A Walla riporterének nyilatkozó dohai tisztviselő szerint Katar tudatában van a megmaradt túszok és szeretteik szenvedésének, hozzátéve, hogy minden lehetséges csatornát kihasználva szorosan együttműködnek az amerikai és izraeli kollégákkal, de arra is felhívta a figyelmet, hogy “Katar közvetítő szerepet tölt be. Nem irányítja a Hamászt,” emellett “egyre nehezebb megőrizni a Hamásszal fenntartott kommunikációs csatornákat a gázai és máshol is fokozódó bombázások miatt, ami őszintén szólva megnehezíti a túsztárgyalásokat.”

A katari tisztviselő továbbá, azt nyilatkozta, hogy a túszok családjaival felvették a kapcsolatot és igyekeznek velük a legtöbb információt megosztani, biztosítva őket az iránt, hogy a “dohai vezetés minden erőforrást felhasznál szeretteik szabadon bocsátása érdekében.”

A Hezbollah libanoni terrorszervezet szombaton rakéták tucatjait lőtte ki Izrael felé, amit első válaszlépésnek nevezett Arouri meggyilkolását követően, és amelyre az izraeli hadsereg válaszcsapásokat indított Hezbollah célpontok ellen.

Eközben, a térségben tartózkodó magas rangú amerikai és európai uniós tisztviselők megpróbálják enyhíteni a növekvő feszültséget. Antony Blinken amerikai külügyminiszter a tervek szerint a következő napokban Izraelbe és Katarba is ellátogat a gázai humanitárius helyzet, a túszok szabadon bocsátása, a regionális feszültségek csökkentése, és a libanoni eszkaláció elkerülésére irányuló erőfeszítések ügyében, közölte hivatala.

Teljes cikk

[popup][/popup]