A kanadai újság bocsánatot kér az “antiszemitának tűnő” karikatúra leközléséért

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A helyi zsidó közösség tiltakozott a régi zsidógyűlölő szteretotípiákat hordozó grafika miatt.

Malcolm Mayes antiszemita karikatúrája a kanadai újságban. „Mayes Izrael-ellenes karikatúráival híresült el” – írta a Honest Reporting Canada tiltakozásában.

Néhány hete nagy port vert fel az adatszivárgás, aminek következtében a Capital One bank ügyfeleinek adatai hekkelés következtében nyilvánosságra kerültek. Malcolm Mayes az Edmonton Journalban megjelentetett karikatúrája erszényben laptoppal ülő „adat hackert” mutat, aki fekete szakállával és kampós orrával a zsidók szokásos antiszemita ábrázolását idézte.

Steven Shafir, a  Jewish Federation of Edmonton elnöke az újság szerkesztőségébe a következő nyilatkozatot juttatta el:

„Visszataszítónak tartjuk Mr. Mayes rajzát, valamint beleegyezésüket annak közzétételébe, avagy elképesztőnek vakságukat, ha nem vették észre, hogy az mennyire sértő és ártalmas.”

A Honest Reporting Canada Izrael-barát csoport szerint

„Mayes Izrael-ellenes karikatúráival híresült el”. Az egyiken Izrael és a Hamász keze a palesztinokat húsdarálóba nyomja.

Az Edmonton Journal weboldalán pénteken nyilatkozat jelent meg. Sajnálkozásukat fejezik ki, amennyiben a karikatúrán ábrázolt személy antiszemita propagandaklisékre emlékeztetett. A szerkesztőség elnézést kért, és ígéretet tett arra, hogy a tartalmat gondosan fogják ellenőrizni, hogy a jövőben ilyen eset ne forduljon elő.

Az év elején a The New York Times adott ki hasonló közleményt „antiszemita politikai karikatúra” közzétételét követően.

Forrás: JTA

[popup][/popup]