A kabinet jóváhagyott 110 millió sékelt a Siratófal infrastruktúrális munkálataira

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli kabinet vasárnap jóváhagyta 110 millió sékel elkülönítését a Siratófal infrastrukturális munkálataira és a zsidó szent hely látogatottságának növelését célzó programokra.

Az egalitárius imádkozók számára elkülönített rész a Siratófalnál

Az ötéves költségvetési terv – tudósít az ujkelet.live – azonban egyetlen sékelt sem fordít a Fal déli részén található egalitárius imatér korszerűsítésére. A javaslat miatti elégedetlenségük jeléül, amelyet Naftali Bennett miniszterelnök nyújtott be, négy kabinettag – Omer Barlev közbiztonsági miniszter (Munkapárt), Nachman Sáj diaszpóraügyi miniszter (Munkapárt), Tamar Zandberg környezetvédelmi miniszter (Meretz) és Elazar Stern hírszerzési miniszter (Jes Atid) – tartózkodott a szavazáson.

„Épp ma a texasi Colleyville-i reformgyülekezet négy tagját túszul ejtették a zsinagógájukban” – mondta Sáj. „Túszul ejtőjük nem kérdezte meg, hogy melyik felekezethez tartoznak. Mi a kormányban a teljes zsidó népet képviseljük, és kötelességünk mindkét imatér – az ortodox és az egalitárius – ápolása. Minden zsidónak joga van a helyéhez a Siratófalnál.”

Sáj hozzátette, hogy ő és a többi miniszter, akik tartózkodtak, továbbra is elkötelezettek az úgynevezett Siratófal-kompromisszum mellett, amelynek célja, hogy a nem ortodox mozgalmaknak egy korszerűsített egalitárius imateret biztosítson a zsidó szent helyen, valamint hivatalos státuszt. „Van egy arra irányuló elvárás, hogy ezt megvalósítsuk” – mondta.

Az új kormány megalakulása óta eltelt időre utalva Sáj hozzátette: „Már hét hónapot veszítettünk. Nem kéne több időt vesztegetnünk.”

Az elmúlt hetekben az izraeli reform- és konzervatív mozgalmak vezetői, valamint a Siratófal Asszonyai feminista imacsoport képviselői kétszer találkoztak Sálom Slomo kabinettitkárral, hogy megvitassák a Siratófalról szóló megállapodás jövőjét, tekintettel arra, hogy a kabinet ortodox tagjai ellenzik ennek teljes körű végrehajtását.

A mozgalom vezetőinek mindkét megbeszélésen azt mondták, hogy a kormány tovább kíván lépni a helyszínen az infrastrukturális munkálatokkal, de ezen túlmenően egyelőre nem tud semmit sem vállalni.

Teljes cikk

Címkék:Siratófal

[popup][/popup]