A Jobbik kitiltaná a Parlamentből a Mazsök elnökét

Írta: MTI / Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Jobbik azt követeli, hogy tiltsák ki az Országgyűlés épületeiből Szabó Györgyöt, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) elnökét. Szabó György azt közölte, továbbra is vállalja a véleményét, és tudomásul veszi, ha azért kitiltják.

SzaboGyorgy_fotoMTIKallosBea

Szabó György (fotó: MTI, Kallos Bea)

Az ellenzéki párt az MTI-nek pénteken küldött közleményében követelését azzal indokolta, hogy Szabó György az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának ülésén „nemes egyszerűséggel” szájba veréssel fenyegette meg Novák Elődöt, akit többször „mocskos nyilasnak” nevezett és egyéb trágárságokkal illetett.

Azt írták, Szabó György láthatóan nem bírta elviselni a korábban Kertész Imre író által is használt „holokausztipar” kifejezést, amelyet Novák Előd is szóvá tett a vitában. (Novák nem szóvá tette a “holokausztipar” kifejezést, hanem maga is használta. A szerk.)

A Jobbik szerint „a kettős mérce csúcsa”, amit a Fidesz csinál, hiszen míg ellenzéki képviselőket rendszeresen megbüntetnek, addig némán és cinkosan szemet hunynak más, kirívóan sértő esetekben.

Véleményük szerint Szabó György meghívott vendégként „példátlan pofátlanságra ragadtatta magát”, amit a bizottság elnöke, L. Simon László (Fidesz) házszabályellenesen, minimális következmények nélkül megengedett számára.

A Mazsök elnöke tökéletes példája azoknak, akik származásukra hivatkozva úgy gondolják, hogy bárhol, bármit a legkisebb szankciók terhe nélkül megtehetnek” – fogalmaztak.

Az MTI az ügyben telefonon megkereste Szabó Györgyöt, aki azt mondta, továbbra is vállalja és vállalni is fogja az elmondott véleményét, annak „minden egyes betűjét, hangját, mondatát”. (Szabó György az interjút a szombat bejövetele előtt adta.)

A Mazsök elnöke szerint Novák Előd és társai azt a látszatot próbálják kelteni a világban, hogy a magyarság egyenlő a nácizmussal, ami természetesen nem igaz. „Ezeknek az embereknek köszönhető az, hogy ma Magyarországról rossz nemzetközi vélemény alakult ki, ezek az emberek a magyar nemzet szégyenei, (…) ezek az emberek Szálasi Ferenc és a Nyilaskeresztes Párt utódai” – fogalmazott.

Közölte azt is, ha az illetékesek úgy döntenek, hogy véleményéért kitiltják az Országgyűlés épületeiből, akkor azt tudomásul fogja venni.

Címkék:Jobbik, Mazsök

[popup][/popup]