„A Jobbik erősödésének nincs korlátja” – interjú László Róbert politikai elemzővel

Írta: Novák Benjamin / hu.budapestbeacon.com - Rovat: Hírek - lapszemle

László Róbert választási szakértővel, a Political Capital politikai elemzőjével a Jobbik ajka-tapolcai időközi parlamenti választási győzelme apropóján készített angol nyelvű videóinterjút a Budapest Beacon. A szakember szerint reális forgatókönyv, hogy 2018-ban nyer a Jobbik, de nem lesz abszolút többsége, „és akkor bármi megtörténhet”.

Jobbik gyongyospata 14Míg az Ipsos legújabb fölmérése a Jobbik támogatottságának elhanyagolható mértékű csökkenését mutatja, László Róbert úgy véli: a párt népszerűsége „az elkövetkezendő hónapok és évek során növekedni fog”, hacsak a Fidesz stratégiát nem vált, a baloldali pártok pedig ki nem törnek „a jelentéktelenségből”.

Egypártrendszer

Az elmúlt négy évben „tartós választási reform volt folyamatban” Magyarországon – fogalmazott László Róbert a Budapest Beaconnek angolul adott interjújában. Hangsúlyozta: az új választási eljárási törvény megalkotásánál „nem igazán számított senki véleménye”.

„Az új választási rendszer alappilléreit teljes egészében a Fidesz alkotta meg, így a választási rendszerre most már egypártrendszerként tekinthetünk” – mondta a szakember.

Politikai mérföldkő

Szerinte a jobbikos Rig Lajos győzelme az április 12-i ajka-tapolcai időközi választáson „mérföldkő” volt a párt számára. Emlékeztetett: a február 22-i veszprémi időközi parlamenti választáson a demokrata pártok által támogatott, független Kész Zoltán nyert.

„Egyre több kiábrándult, a kormánnyal elégedetlen ember van. Ők valamilyen alternatívát, a Fidesz valódi kihívóját próbálják megtalálni” – mondta László Róbert, kiemelve, hogy a mostanában rendezett időközi választásokon a legtöbb ember arra a jelöltre szavazott, aki meglátásuk szerint „a Fidesz fő kihívója” volt.

A Fidesz népszerűség-csökkenéséből a Jobbik profitál

A választási szakember szerint a kiábrándult Fidesz-szavazók nem lettek baloldaliak, hanem inkább otthon maradtak vagy a Jobbik jelöltjére voksoltak. Hangsúlyozta: 2014-ben a Jobbik legtöbb támogatója a nagy politikai pártokból kiábrándult szavazó volt. Az elmúlt egy évben a Fidesz támogatóinak száma csökkent, a Jobbikéi pedig nőtt – tette hozzá.

A teljes cikk itt olvasható.

Címkék:Jobbik

[popup][/popup]