A jéghegy csúcsa

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Emberrablásban és kibuc elleni terrorakcióban is aktívan részt vettek az ENSZ gázai alkalmazottai.

Az UNRWA épülete Gázában

Izrael bizonyítékokat mutatott be arról – tudósít a New York Times nyomán a 444 – , hogy az ENSZ palesztin segélyszervezetének alkalmazottai milyen aktív segítséget nyújtottak a Hamász október 7-i terrortámadásához. Ezeket telefonlehallgatás segítségével szerezték.

Eddig annyit lehetett tudni az ügyről, hogy az ENSZ pénteken bejelentette, kirúgott több alkalmazottat egy Gázában aktív segélyszervezetétől. Ezek után 8 ország, köztük az Egyesült Államok, felfüggesztette a kérdéses szervezet, az UNRWA (United Nations Relief and Works Agency) támogatását.

De hogy konkrétan mi is volt az ok, az most derült ki, miután a New York Times beletekintett abba a dokumentumba, amiben az USA az ENSZ kedvéért összefoglalta az izraeli hatóságok megállapításait.

Ezek szerint az UNRWA mintegy tucatnyi alkalmazottja aktívan részt vett a Hamász október 7-i és későbbi Izrael-ellenes terrorakcióiban, amiknek durván 1200 halálos áldozata volt, miközben 240 embert elraboltak. Egyikük elrabolt egy nőt. Egy másikuk olyan lőszert osztott a támadó terroristáknak, amit korábban az otthonában tárolt. A harmadik aktívan részt vett egy kibuc elleni fegyveres támadásban, aminek 97 halálos áldozata volt.

Mindezeket az érintettek telefonjának és szöveges üzeneteinek lehallgatásával tudták meg a hatóságok.

Teljes cikk

[popup][/popup]