A Jad Vasémben is cenzúráznának a lengyelek

Írta: zsido.com - Rovat: Hírek - lapszemle

Kifogásolják a feliratot, amelyben az szerepel, hogy a lódzi gettó bejáratát a „lengyel rendőrség” őrizte.

Ismét diplomáciai vihart kavart egy lengyel tisztségviselő nyilatkozata. A lengyel külügyminisztérium helyettes vezetője, Jan Dziedziczak az izraeli médiának panaszkodott a jeruzsálemi Jad Vasem Holokauszt Múzeum egyik szövege miatt, amelyben az szerepel, hogy a lódzi gettó bejáratát a „lengyel rendőrség” őrizte a náci megszállás idején.

„Amikor megláttam a leírást, azonnali intézkedést kértem a diplomáciai küldöttségünktől Izraelben” – mondta Dziedziczak. „Nem fogjuk annyiban hagyni ezt az ügyet és megteszünk mindent annak érdekében, hogy ezt az információt megváltoztassák” – tette hozzá a magas rangú tisztségviselő, aki szerint ez „az igazság helyreállítását szolgálná”.

Dziedziczak kijelentésével ellentétben a Jad Vasem szerint a lengyel rendőrség „aktív szerepet vállalt a megszállt Lengyelország területén lévő gettók őrzésében, valamint olyan gettókból és táborokból megszökött rabok felkutatásában, akik a lakosság tagjainál próbáltak menedékre találni”. Továbbá a történészek kutatásai szerint a lengyel rendőrség „teljes elszántsággal” működött együtt a náci hatóságokkal, és kivételesnek számított, amikor zsidókat segítettek a helyi rendőrök.

A teljes cikk ide kattintva olvasható.

[popup][/popup]