A Jad Vasem Intézet továbbra is keres olyan nem zsidó magyar állampolgárokat, akik a Holokauszt alatt zsidók életét mentették meg

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Hetven évvel a holokauszt után, a magyarországi Holokauszt Emlékévben a jeruzsálemi székhelyű Jad Vasem Intézet továbbra is keresi azokat a nem zsidó magyar állampolgárokat, akik saját életüket kockáztatva segítettek zsidó embertársaiknak, és ezzel megmentették őket a biztos haláltól a vészkorszak idején.

IsraelHungary

A jeruzsálemi székhelyű Jad Vasem Holokauszt Intézet, a zsidó nép és Izrael Állam által felruházott jogánál fogva feladatának tekinti, hogy nagyrabecsülését fejezze ki azon keveseknek, akik életük kockáztatásával zsidókat mentettek a holokauszt idején. Ennek érdekében életre hívott egy olyan bizottságot, amelynek élén a Legfelsőbb Bíróság egyik bírája áll. Ez a bizottság ítéli oda a „Világ Igaza” elismerést a megmentőknek.

A Jad Vasem Intézet által alapított „Világ Igaza” kitüntetés egy egyedülálló elismerés; egy minden képzeletet felülmúló gyűlölet áldozatává vált nép elismerése. Egy népé, amely nem csak az áldozatok emlékét őrzi, hanem azon megmentőkét is, akik olyan nemzetek tagjai voltak, amelyek a gyilkolást előkészítették, kollaborálták, vagy ellenálltak.

A Jad Vasem Intézet kutatói 50 éve folyamatosan, nagy erőfeszítéseket téve dolgoznak azon, hogy felkutassanak életmentőket, valamint, hogy felleljék a történeteket alátámasztó bizonyítékokat és iratokat. Azokhoz a holokauszt túlélőkhöz fordulunk most Magyarországon is, akik mind a mai napig nem mondták el megmentésük történetét, osszák meg azokat velünk, a Jad Vasem Intézettel, hogy megőrizhessük azokat Jeruzsálemben, a jövő nemzedéke számára.

A közelmúltban néhány száz kérelem felülvizsgálatát is megkezdte a Világ Igaza Bizottság, amelyek korábban nem nyertek bizonyítást, azonban az eddig hozzáférhetetlen kutatási anyagok és levéltári dokumentumok mára lehetővé tették, hogy esetleg új bizonyítékok tárulhassanak a kutatók elé. A Jad Vasem Intézet továbbra is elkötelezett azon törekvése mellett, hogy méltó módón ismerje el a Világ Igazait. A Világ Igaza Bizottság fáradhatatlanul dolgozik azon, hogy minden tudomására jutott esetet kivizsgáljon.

„Izrael Állam nagykövete, Ilan Mor nagyrabecsülését fejezi ki és csatlakozik a Jad Vasem Intézet munkájához annak érdekében, hogy minél több nem zsidó magyar állampolgár embermentő története kerüljön megismerésre és méltó megőrzésére.

Ilan Mor elmondta, hogy eddig több mint 815 magyar állampolgár részesült a Jad Vasem Intézet és Izrael Állam legmagasabb elismerésében, a “Világ Igaza” kitüntetésben.”

A “Világ Igaza” kitüntetéseket Ilan Mor nagykövet legközelebb 2014. február 20-án adja át Magyarországon.

[popup][/popup]