A holokauszt túlélőinek szenteli szerdai online házikoncertjét Igor Levit zongoraművész

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A holokauszt túlélőinek szenteli online házikoncertjét Igor Levit orosz származású német zongoraművész a dachaui koncentrációs tábor felszabadításának 75. évfordulóján, szerdán.

Igor Levit – from: Piano Sonata no. 31 opus 110 (Live @ Bimhuis – Amsterdam)

71

A Nemzetközi Auschwitz Bizottság hétfői közlése szerint Levit a túlélőknek akar köszönetet mondani az általuk szemtanúként több évtizede végzett pedagógiai munkáért és a demokrácia védelméért az egyre növekvő antiszemita és szélsőjobboldali gyűlölettel szembeszegülve.

Christoph Heubner, a bizottság ügyvezető alelnöke kiemelte: “éppen ezekben a napokban, amikor felszabadításukat idézzük fel, különösen nagy fájdalmat jelent a túlélők számára az emlékezés”. “Ráadásul most szenvednek a koronavírus-járvány okozta kényszerű egyedüllét és a családtagjaiktól, barátaiktól és a szenvedéseikben társat jelentőktől való elszakítottság miatt is” – fogalmazott.

Igor Levit nappalijából közvetített házikoncertjei március 12. óta esténként hét órától láthatók és hallhatók a zongorista Twitter- és Instagram-oldalán.

A 33 éves zenész generációja egyik legjelentősebb zongoristája. A Moszkvától 400 kilométerre keletre lévő oroszországi Nyizsnyij Novgorodból származik, családjával 11 éves korában költözött Németországba.

A világhírű zongorista fellép a Nobel-díjak átadóján is december 8-án Stockholmban. (MTI/dpa)

Címkék:Holokauszt emléknap, Igor Levit

[popup][/popup]