A Holokauszt oktatóinak figyelmébe

Írta: jég - Rovat: Hírek - lapszemle

A magyar holokausztról szóló klasszikus mű, Randolph L. Braham: A népirtás politikája c. kétkötetes munkája már az Interneten is olvasható, és részletes adatbázis alapján kereshető is.

50726Mi ennek a jelentősége?

A projekt „gazdája” Nagy Péter Tibor történész, egyetemi tanár szerint kevesen vannak, akik a hatalmas művet elejétől a végéig elolvassák – még akik megvásárolják, azok is gyakran kézikönyvként használják, avagy elkötelezettségüket nyilvánítják ki ily módon, és nem törekszenek minden részlet megismerésére. Viszont a Holokauszt-tudatosság terjedésével egyre nő azok száma, akik szűkebb pátriájuk történetét szeretnék megismerni a vészkorszak idején. Számukra kínál jó lehetőségeket az adatbázis.

Ha valaki például Békéscsaba zsidóságának sorsára kíváncsi, az a város, a megye, a nagyobb települések, valamint a tettesek (csendőrparancsnok, polgármester, főispán) és áldozatok (a zsidó tanács tagjai, város vagyonos zsidó polgárai) neve szerint is kereshet. Külön keresőszóval lehet a nőkre keresni – tekintettel a ma rendkívül elterjedt gender studies projektekre.

 

Az elektronikus hozzáférés nagyon hasznos lehet a Holokauszt oktatóinak, akik – az adatbázis segítségével – az akkori Magyarország bármely vidékén lezajlott eseményeket meg tudják ismertetni diákjaikkal, növendékeikkel. Egy tizen- vagy huszonéves fiatal számára amúgy is sokkal jobban megragadható a Holokauszt története a helyi zsidóság életének és pusztulásának emlékein keresztül: megnézhetik, hol volt a gettó, hol történt a deportálás, stb.

npt

Nagy Péter Tibor

 

 

A helyi zsidóság történetének megismeréséhez hasznos lehet az 1929-es Újváry-féle Zsidó Lexikon elektronikus változata, amelynél úgyszintén összetett és sokoldalú keresési rendszer könnyíti meg a felhasználó dolgát.

 

 

 

cimlap (1)

A Wesley Egyház- és Vallásszociológiai Kutatóközpont keretében készült adatbázisok korántsem mondható teljesnek – figyelmeztet Nagy Péter Tibor. Számos egyéb keresési lehetőség kínálkozna még (pl. időpontok szerint, régiók szerint), ám ehhez a beszkennelt oldalakat ismételten „föl kell dolgozni”. Mindez már eddig is társadalmi munkában történt, és a projekt menedzserei továbbra is várják (a [email protected] email címen) azokat az önkénteseket, akik hajlandóak a magyarországi Holokauszt történetének ezt az alapművét közelebb vinni a szélesebb közönséghez.

 

[popup][/popup]