A holokauszt áldozataira emlékeztek Lendván

Írta: zaol.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

A muravidéki zsidóság tömeges deportálásának és megsemmisítésének 79. évfordulójára emlékeztek szerdán Lendván. A térségben mintegy négyszáz áldozatot követelt a holokauszt.

A hosszúfalusi izraelita temetőben Soós Mihály, a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet igazgatója (balról), Vida Törnar Judit, a lendvai magyar nemzeti önkormányzati közösség alelnöke, Czikó Anita, Magyar János és Boris Hajdinjak helyezett el koszorút (Fotó: Gyuricza Ferenc)

A megemlékezés a hosszúfalusi izraelita temetőben csendes koszorúzással kezdődött, mások mellett Magyar János polgármester, Boris Hajdinjak, a Zsidó Kulturális Örökségközpont, vagyis a maribori zsinagóga igazgatója, valamint Czikó Anita, a lendvai magyar főkonzulátus első beosztott konzulja is lerótta kegyeletét az áldozatok emléke előtt. Ezt két kiadvány – a Never Forget elnevezésű 2022-es konferencia előadásainak anyagát tartalmazó szöveggyűjtemény, valamint a Boris Hajdinjak által írt Hazatérés: a lendvai zsidó családok botlatóköveinek történetei című kötet – bemutatója követte a lendvai zsinagógában.

Előbbi kiadványt a szerkesztő Simonka Tanja, utóbbit – amely a Lyndvamuseum sorozat részeként jelent meg – maga a szerző mutatta be. Az eseményen jelenlévők figyelmét Magyar János hívta fel arra, hogy a 79. évvel ezelőtti események olyan tragédiához vezettek, aminek soha nem szabad megismétlődnie, de amiről beszélni kell, hogy ne merüljön feledésbe. Baumgartner Dubravko, a lendvai Galéria és Múzeum vezetője pedig arra emlékeztette a jelenlévőket, hogy a Lendváról és térségéből elhurcolt zsidók közül csak néhányan élték túl a haláltábort. Ugyancsak ő szólt arról, hogy a mai Szlovénia területén csupán két izraelita temető maradt épen, ebből az egyik közigazgatásilag Lendvához tartozik, majd arról beszélt, hogy 2019 és 2022 között 19 lendvai személy emlékére helyeztek el botlatókövet egykori otthonuk előtt.

zaol.hu

[popup][/popup]