A Hezbollah csak bosszút áll, de nem akar háborút

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Hezbollah megtorolja a legutóbbi izraeli dróntámadást, de nem várható új háború kirobbanása.

Az egyik drón felrobbanásának színhelye Beirutban

A Hezbollah megtorolja a legutóbbi, a libanoni főváros, Bejrút külterületét érő izraeli dróntámadást, de háború nem valószínű – közölte kedd este Bejrútban a  szervezet helyettes vezetője.

Sejk Naím Kászim az RT orosz állami televízió arab nyelvű műsorának nyilatkozott.

“Kizárom, hogy háborús légkör lenne, csupán egy támadásra adandó válasz lóg a levegőben. Mindenről a maga idejében lesz határozat” – fogalmazott Kászim, és hozzátette, hogy meglepetésszerű támadást akarnak végrehajtani Izrael ellen.

A mozgalom kedden arról tájékoztatta a Reuters hírügynökséget, hogy a “megfelelő csapásra” készülnek válaszul a vasárnapi izraeli dróncsapásra.

Vasárnap két drón csapódott be Bejrútban a Hezbollah radikális síita milícia médiaközpontjában, az egyik felrobbant. A bombázásért az al-Hasd as-Saabi (Népi Mozgósítási Erők, PMF) nevű, iraki síita milíciákból álló ernyőszervezet Izraelt tette felelőssé.

Az izraeli újságok honlapjai eleinte bejrúti források alapján izraeli drónokról írtak, de később a helyszíni felvételek alapján azt közölték, hogy a drónok iráni gyártmányúak lehettek. Az izraeli hadsereg nem kommentálta az incidenst, amelyet azonban Haszan Naszrallah, a Hezbollah vezetője a zsidó állam “világos agressziójának” nevezett, amely az első volt azóta, hogy Izrael a 2006-os egyhónapos háború vívott a Hezbollah-hal között.

Szombat éjfél előtt izraeli repülőgépek csapást mértek Damaszkuszhoz közeli célpontokra. Minden esetben olyan szervezetek vagy csoportok voltak a célpontok, amelyek Irántól kapnak támogatást. Haszan Naszrallah szerint a támadásban a szervezet két tagja is meghalt.

(MTI)

[popup][/popup]