A helyi Zsidó Tanács egyik tagja árulhatta el Anne Frank és családja rejtekhelyét

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Arnold van den Bergh közjegyző, az amszterdami Zsidó Tanács egyik tagja árulhatta el a náciknak Anne Frank és családja rejtekhelyét a város Joordan kerületében, állítja új könyvében az Anne Frank elárulásában Rosemary Sullivan, aki megállapításait az egykori FBI-ügynök, Vince Pankoke és csapata kutatásaira alapozta.

Anne Frank (Forrás Wikimédia Commons, az Anne Frank Stichting weboldala)

Pankokéék hat évnyi nyomozás és kutatómunka, illetve egy olyan névtelen levél alapján gyanúsítják az 1950-ben elhunyt van den Berghet, amit Anne édesapja, Otto Frank a háború után hazatérve kapott – szemlézte a hírt a 444.hu a The Guardian nyomán.

Az 1980-ban elhunyt Otto Frank állítólag erősen gyanította, hogy ki árulta el a családját, de haláláig nem beszélt róla nyilvánosan. A háború után évekkel egy újságírónak nyilatkozva csak annyit mondott, hogy a zsidó közösség egy tagja árulta el őket.

Sullivan könyve szerint a közjegyzőként dolgozó, ekként az elkobzott javak nácik nevére írásában is segédkező van den Bergh saját családja és élete védelmében kollaborált, több rejtekhely címét is kiadva. Őt és családját nem is hurcolták el.

Teljes cikk

[popup][/popup]