A hegyen éhezés, a völgyben halál. Kik azok a jazidik, és mi lesz velük?

Írta: kildi / keletport.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Abu Wisam családja a szindzsári hegyekben rekedt. Abu Wisam családja jazidi. Az Iszlám Állam üldözte az észak-iraki város melletti hegyekre, sok tízezer emberrel, köztük mintegy 25 ezer gyerekkel együtt. Ha ott maradnak, éhen halhatnak. Ha lemennek, megölhetik őket.

jazidikhegyek

Jazidik hegyek (forrás: keletport.hu)

Abu Wisam kétségbe van esve. Öt napja nem alszik, és alig evett valamit. Egy régi jeruzsálemi udvar kopott kövein sétál fel-alá, alig pár percnyire a belváros zsúfolt üzleteitől. Abu Wisam történetét a Times of Israel írta meg.

A családtagjai ott vannak a között a sok tízezer jazidi, keresztény és síta között, akik csapdába estek a szindzsári hegyekben, miközben százakat ölnek meg a városban maradottak közül az Iszlám Állam harcosai.

Napok óta nem tudott beszélni velük. Nem tudja megmenteni őket, és nincs is hova hazamennie. Egyre kétségbeesettebb.

“Fent vannak a hegyekben, több ezer család, víz nélkül, minden nélkül. Kérek mindenkit, akinek van szíve: segítsen rajtunk.”

A jazidi egyistenhit: ősi kurd vallás, ami több más hit, például a zoroasztrainizmus, az iszlám, a kereszténység elemeit is ötvözi. Körülbelül félmillió híve van, a legtöbben Észa-Irakban, Törökországban, Grúziában. Malek Taust, a Pávaangyalt tisztelik. Hitük szerint a már passzív Isten rábízta a világ irányítását, miután nem volt hajlandó leborulni  Isten teremtménye, Ádám előtt. A jezidik szerint Isten megkérdezte a makacs angyalt, hogy miért? Mire az azt válaszolta: azért, mert csak őelőtte, Isten előtt borul le. És ez nagyon megtetszett Istennek, ki is nevezte őt az angyalok vezérének, és a gondjaira bízta a világot.

A helyi muszlimok sátánimádóknak tartják őket, mert a történet iszlám változata szerint Iblisz, az angyal, aki nem hódolt be Ádámnak, a pokolba száműzetett, letaszította őt Isten, és ő lett a sátán. Iblisz a keresztényeknél Lucifer. A jazidik szerint viszont nincs Gonosz, csak az emberi szívekben. A jazidiket régóta zaklatják a muszlimok, szerintük iskolázatlanok és tisztátalanok. Ők pedig nem engedik, hogy a gyerekeik muszlimokkal házasodjanak össze, és nem egyszer követtek már el becsületgyilkosságot olyan lányokon, akiket azzal vádoltak meg, hogy muszlimokkal volt kapcsolatuk.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]