A Hamasz-vezér úgy véli, nyerésre áll

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Ezért ált elő a túsztárgyalásokon olyan követelésekkel, amiket csak egy győző félben lévő játékos diktálhat – vélik a szakértők.

A 13-as csatorna tegnap este részleteket közölt a Hamász által készített módosításokról a fegyverszünetről és a túszok szabadon bocsátásáról szól izraeli-amerikai javaslatban.

  • A Hamász követelései között szerepel a háború teljes leállítása, még akkor is, ha nem születik megállapodás a háromfázisú megállapodás második szakaszában. A jelenlegi javaslat szerint az ilyen tárgyalások az első szakaszban kezdődnének, a Hamász pedig azt állítja, hogy nem fog beleegyezni abba a határidőbe, amely után a harcok kiújulhatnak, ha nem születik megállapodás.
  • A Hamász állítólag azt is követeli, hogy a Gázai övezet újjáépítése a megállapodás első szakaszában kezdődjön meg, ne pedig a harmadik szakaszban.
  • Izrael ne vétózhassa meg a palesztin biztonsági foglyok szabadon bocsátását, miután Izrael beleegyezett, hogy ebben az ügyben jelentős kompromisszumot köt.
  • Egyetlen gyilkosságért elítélt terroristát se deportáljana külföldre vagy a Gázai övezetbe.

„Ez a legszélsőségesebb válasz, amit a Hamász adhatott” – idézett a csatorna egy izraeli tisztviselőt. „Nyilvánvaló, hogy az amerikai nyomás nem működött. Ilyen körülmények között nehéz tárgyalást kezdeni.”

Ezenkívül a libanoni Al-Akhbar lap arról számolt be, hogy a Hamász követeli, hogy az izraeli hadsereg az első szakasz első napján kezdje meg a kivonulását a Gázai övezetből, a kulcsfontosságú Szalah a-Din és Al-Rasid útról, a katonai posztokról Netzarimban, az egyiptomi-gázai határ mentén húzódó Philadelphi-folyosóról és a Rafah határátkelőről, a hetedik napra mindent kiürítve.

Ha Izrael nem kötelezi el magát a Gázából való teljes kivonulás mellett a hetedik napig, a túszok szabadon bocsátása leáll, áll a Hamász válaszában.

A CNN tegnapi szerdai arról számolt be, hogy amerikai hírszerzési tisztviselők úgy vélik, hogy a Hamász gázai vezetője, Jechíje Szinwar valószínűleg azt hiszi, a Hamász túléli Izrael felszámolási kísérletét, és úgy érzi, hogy jó helyzetben van ahhoz, hogy erő pozícióban irányítsa a tárgyalásokat.

A Hamász célja a túlélés, ami a források szerint győzelem lenne a terrorszervezetnek. Szinwar valószínűleg úgy véli, hogy a Hamász képes kitartani, miközben Izrael globális helyzete egyre romlik, melyben folytatódik a civilek halálát is okozó gázai háború.

A Biden-kormány egyik magas rangú tisztviselője a CNN szerint kijelentette: „Azt hiszi, hogy nyerésre áll”.

A Wall Street Journal kedden felfedte Szinwar és a terrorszervezetben lévő társai közötti üzenetváltásokat. Azon riportok hátterében, hogy halogatja a tűzszüneti megállapodás megkötését, az egyik bemutatott üzenetben Szinwar a következőt írta: ,,Az izraeliek pontosan ott vannak, ahol szeretnénk, hogy legyenek.”

Teljes cikk

[popup][/popup]