A Hamasz tovább ássa az alagutakat, azt se bánja, ha emberei időnként ott pusztunak

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Újabb két palesztin halt meg kedden a Gázai övezetben, amikor rájuk omlott egy alagút. Az egyik áldozat egy katonai vezető volt – közölték a Hamász mozgalom fegyveres szárnyától. Az újabb baleset a Nuszeirat menekülttábor területén történt.

Gáza alagút 2

A Hamász bonyolult alagúthálózatot hozott létre, hogy harcosai észrevétlenül és akadálytalanul juthassanak izraeli területre, és ott katonákra, civilikre támadhassanak. Izrael 2014 nyarán Erős Szikla fedőnéven offenzívát indított a Hamász ellen, és a művelet egyik fő célja a Hamász alagútjainak megsemmisítése volt. Különböző hírszerzési források szerint azonban a Hamász mostanra újraépítette a lerombolt alagutakat.

Múlt héten hét fegyveres halt meg egy beomló alagútban. Temestésükön Iszmail Haníje, a Hamász Gázai övezeti vezetője pénteken azt mondta, hogy folytatják az alagútépítést az ellenőrzésük alatt álló palesztin övezetben, egy Izraellel megvívandó következő fegyveres konfliktusra készülve.

A keddi alagútomlás helyszíne, Nuszeirat a Földközi-tenger partján húzódó keskeny palesztin övezet közepén található, Izrael határától körülbelül 3 kilométerre nyugatra.

 

[popup][/popup]