A Hamász nem adta át a még élő túszok listáját, elmarad a gázai tűzszüneti megállapodás

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Úgy nézett ki, küszöbön a hathetes fegyverszünet, amikor kiderült, hogy az iszlámista terrorszervezet nem teljesítette a megállapodás egyik fontos izraeli feltételét.

A tússzok szabadon bocsájtásáért tüntető hozzátartozók

Erről tudósít az Euronews.

Már Kairóban van az Egyesült Államok, Katar és a Hamász delegációja, Izrael azonban úgy döntött, ma nem küld tárgyalóküldöttséget az egyiptomi fővárosba, hogy megállapodjanak egy hathetes fegyverszünetről.

Eddig annyit lehetett tudni, hogy az amerikaiak közölték, Izrael már rábólintott egy hathetes fegyverszünetre, és már csak a Hamászra vár, ezt azonban sem az izraeliek, sem a palesztinok nem erősítették meg.

Izrael vasárnap választ kapott az iszlamista terrorszervezettől a múlt hétvégén Párizsban kötött túszalku kereteire, de abban a Hamász nem volt hajlandó reagálni Jeruzsálem azon követelésére, hogy megkapja a még élő túszok listáját. Előzőleg egy magas rangú Hamász-tisztviselő azt mondta a The New Arab c. hírportálnak, hogy addig nem adnak információkat a túszok jóllétéről, amíg nem lép életbe a tűzszünet, és amíg “jelentős mértékben nem enyhítenek a gázai lakosok szenvedésein.”

Emlékezetes, hogy a tavaly október 7-i támadás és pogrom során a Hamász mintegy 240 izraeli civilt Gázába is áthurcolt, a szervezet mintegy száz embert a mai napig fogságában tart.

Izrael arra se kapott választ, hogy egy kiszabadított túszért hány palesztin foglyot kell szabadon engednie – mondta egy izraeli tisztviselő a The Times of Israel című izraeli lapnak, hozzátéve, hogy a nem kielégítő válasz nyomán Izrael ma nem küld delegációt Kairóba.

Az Al-Qahera egyiptomi állami lap szerint a kairói megbeszélésen nemcsak a fegyverszünetről, hanem a túszok szabadon engedésének körülményeiről is tárgyaltak volna.

Euronews

[popup][/popup]