A Hamász nem adja ki a két izraeli katona holttestét saját katonái maradványaiért

Írta: Avi/ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

A Hamász pénteken elutasította Izrael feltételeit, amelyek lehetővé tették volna a gázai terrorszervezet számára, hogy visszaszerezze harcosai holttestét, amik valószínűleg a hét elején lerombolt határokon átnyúló alagút romjai alatt vannak.

AFP PHOTO / MAHMUD HAMS

Csütörtökön az Izraeli Védelmi Erők azt mondta, nem fogja engedélyezni az öt holttest begyűjtését, hacsak nem történik előrelépés a Hamásszal a 2014-ben meggyilkolt két izraeli katona testének kiadásával kapcsolatban.

A Hamász magas rangú tisztviselője, Mahmoud al-Zahar szerint a csoport “nem ad ki semmilyen információt a hiányzó személyek lokalizálásáért cserébe”, mondta héber nyelvű média jelentések szerint.

Az Igazságügyi Minisztérium pénteken támogatta az Izraeli Védelmi Erők álláspontját, és egy jogi jelentésben azt állította, hogy “a kormánynak nem kötelessége megengedni a Gázában működő terrorista szervezetek számára, hogy begyűjthessék terroristáik holttestét.”

A Hamász szerint öt test még mindig az alagútban van, amelyet a palesztin iszlám dzsihád terrorszervezet épített az izraeli határ alatt. Az alagutat, amely a gázai Khan Younis-ból az izraeli Kissufim kibbucig terjedt, hétfőn felrobbantotta a hadsereg a határ izraeli oldalán.

A Hamász állítólag megkérte a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságát (VNB), hogy tárgyalja meg Izraellel, hogy beléphessenek a Gáza és Izrael közötti biztonsági ütköző zóna területére és megkereshessék a hiányzó holttesteket az alagútban.

De Joáv Mordechai vezérőrnagy, a Védelmi Minisztérium Kormányzati Tevékenységek Koordinációja a Területeken (COGAT) vezetője elutasította a VNB kérését.

Egy COGAT nyilatkozat szerint Mordechai azt mondta a gázai vöröskereszt delegáció vezetőjének, Jacques de Maio-nak, hogy “Izrael nem fogja engedélyezni a Gázai övezet biztonsági zónájában a keresési műveleteket anélkül, hogy haladást érnének el a fogvatartott izraeli állampolgárok és a hadművelet során meghalt izraeli katonák holttestének kiadatásával kapcsolatban.”

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]