A Hamász megakadályozta gázai gyerekek Izraelbe látogatását

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

A Gázai övezetet uraló Hamász palesztin iszlamista szervezet megakadályozta, hogy az övezetből 37 gyerek Izraelbe látogasson az ottani kibucmozgalom és izraeli arab vezetők szervezésében.

hamasz parádé

Hamasz parádé. Csak nem engedik ezt a szegény gyereket egy kibucba?

A gázai belügyminisztérium bejelentette vasárnap: azért nem engedélyezte, hogy a – többségükben a Hamász és Izrael ez év nyarán vívott harcai óta árva – gyerekek elutazzanak egy hétre az övezetből, mert Izraelben zsidó “telepeket és megszállt városokat keresnének fel”.

Jóél Marsak, a kibucmozgalom, az egyik fő izraeli baloldali szervezet szóvivője azt mondta az AFP hírügynökségnek, a céljuk az volt, hogy a 12-15 éves gyerekek “jó levegőn legyenek, és megismerkedjenek hasonló korú izraeli gyerekekkel”. A helyi izraeli arab hatóságokkal közösen szervezett látogatás során a palesztin gyerekek eljutottak volna határ menti kibucokba, Kafr-Kászem arab faluba, egy Tel-Avivhoz közeli állatkertbe, s Ciszjordániában találkoztak volna Mahmúd Abbász palesztin elnökkel.

“A Sin Bét (izraeli belbiztonsági szolgálat) is zöld utat engedett a gyerekek és öt kísérőjük belépésének Izraelbe” – mondta Marsak. Ijád Bozum palesztin szóvivő a Hamász vezette belügyminisztériumból viszont azt hangoztatta, hogy a vizit megtiltásának célja “gyerekeink és népük kultúrájának megvédése” volt az Izraelhez fűződő kapcsolatok normalizálásától, és a Hamász gondoskodni fog arról, hogy egy ilyen utazás “soha ne történhessen meg”. Az iszlamista mozgalom nem ismeri el Izrael jogát a létezéshez.

Az AFP hírügynökség egy fotósa látta, amint a 37 gyerek buszát visszafordítják a Hamász biztonsági erői a Gázai övezet északi részén lévő Bét-Hanúnnál lévő határátkelőtől.

 

[popup][/popup]