A Hamász intifádát ígér, ha Trump elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként

Írta: Avi/ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

 

A Hamász szombaton figyelmeztette Washingtont, hogy ha az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként az a “jeruzsálemi intifáda” eszkalációjához vezethet.

 

A terrorszervezet azt mondta, ha a Trump-kormány hivatalosan elismeri a zsidó állam fővárosát jövő héten, azzal “vérlázító agressziót” követ el a város ellen, mely a “nemzetközi jog arcátlan megsértése”. Szerintük egy ilyen lépéssel fedeznék a város zsidó átvételét a palesztinok kiutasítása közepette, ezért felszólítják a palesztin népet, hogy álljon ellen minden ilyen fellépésnek egy megújított intifáda révén.

A “jeruzsálemi intifáda” név a 2015 végén indított zavargás- és terrorizmus hullámra utal Ciszjordániában és Jeruzsálemben.

Azóta mintegy 43 izraeli, két amerikai turista, egy eritreai állampolgár, egy palesztin férfi és egy brit diák halt meg a palesztinok késes, fegyveres és gázolásos terrortámadásai következtében, és több mint 270 palesztin halt meg izraeli tűzharcban, többségük támadás végrehajtása közben.

Az elmúlt hónapokban az erőszak jelentősen csökkent.

Pénteken a Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbász hivatala is figyelmeztette az amerikaikat a döntés lehetséges romboló hatásaira.

“Amerikai részről Jeruzsálem Izrael fővárosaként való elismerése lerombolja a békefolyamatot,” – mondta Abbász szóvivője, Nabil Abu Rudeineh az AFP-nek.

“Jeruzsálem Izrael fővárosaként való elismerése és az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe történő áthelyezése ugyanolyan veszélyt jelent a békefolyamat jövőjére nézve, és a térséget instabilitásba sodorja,” – mondta.

Egy 1995-ös törvény előírja az Egyesült Államok nagykövetségének Jeruzsálembe való átköltöztetését, de felhatalmazza az elnököt, hogy hathavonta nemzetbiztonsági okokra hivatkozva elhalassza.

Trumpnak hétfőig kell eldöntenie, hogy aláírja-e a halasztást.

Pénteki riportok szerint Trump bár késleltetné a költözést, elismerné Jeruzsálemet Izrael fővárosaként.

 

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]