A Hamasz haladó hagyományai

Írta: ujkelet.live/Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A “Visszatérés menete” fantázianév alatt zajló, péntekre időzített határmenti zavargásokon  ez alkalommal is több ezer gázai vett részt – ezúttal a határ öt különböző pontján.

Gázai tüntető a Visszatérés Menetén 2018. augusztus 10. Fotó: AFP PHOTO / Said KHATIB

A lázadók egy része a határkerítés közelében kövekkel dobálta az izraeli katonákat és autógumikat égetett, hogy a sűrű fekete füsttel megzavarják az izraeli mesterlövészeket, továbbá számos határsértési kísérlet is történt.

Egy alkalommal repeszgránátot dobtak a katonákra, válaszul a tüzérség két Hamász hadállást támadott. Izraeli katona nem sérült meg az incidensben.

Mások Molotov-koktéllal ellátott sárkányokat és lufikat indítottak Izrael felé. A Gázából küldött gyúlékony eszközök hat tüzet okoztak a határ melletti izraeli területeken.

A hadsereg becslései szerint körülbelül 9000 gázai gyűlt össze a határnál. A katonák tömegoszlató eszközöket alkalmaztak az erőszakos megmozdulások ellen a művelet végrehajtási szabályoknak megfelelően reagáltak.

A tüntetések közepette a hadsereg közölte, hogy Vaskupola rakétavédelmi rendszereket helyezett üzembe az ország központi részén.

A Hamász által vezetett gázai egészségügyi minisztérium pénteken két halottról számolt be, egy 22 éves orvosról, Abdullah al-Qatatiról, illetve egy 55 éves tüntetőről, Ali al-Alulról. 307 gázai sérült meg a zavargásokon, huszonötüket lőtt sebekkel kezelték.

Szombat reggel a halálesetek száma háromra emelkedett.

Visszatérés Menete a határ mellett 2018. augusztus 10. Fotó: AFP PHOTO / Said KHATIB

A terrorszervezet korábban azt mondta, hogy az úgynevezett “Visszatérés menete” határ menti tüntetések továbbra is folytatódnak.

A Hamász szerda estétől csütörtök estig több tucat rakétát és aknavető gránátot lőtt ki a Gázai övezetből dél-izraeli közösségekre. Csütörtökön a 2014-es erős szikla óta először megszólaltak az övezettől 40 km-re fekvő Beerseván a rakétára figyelmeztető szirénák.

A terrorszervezet vasárnap este bejelentette, hogy tűzszüneti megállapodás született Izraellel a közel kétnapos intenzív harcok lezárására, míg a magas szintű izraeli biztonsági kabinet csütörtökön utasította a hadsereget, hogy “továbbra is erőteljesen lépjen fel” a gázai terrorszervezetek ellen.

Az Al-Aqsa TV csütörtök esti riportja szerint a tűzszünet Egyiptom és más regionális szereplők közvetítésének köszönhető.

Izrael tagadta, hogy bármilyen megállapodás született volna a tűzszünetre vonatkozóan, de egy magas rangú izraeli tisztviselő azt nyilatkozta az Izrael Rádiónak, hogy csendre csenddel válaszolnak.

Egy magas rangú izraeli diplomata a Hadasotnak hangsúlyozta, hogy a Hamász állítása, hogy Jeruzsálem belement a tűzszünetbe hazugság. Egy magas rangú védelmi tisztviselő is megerősítette a diplomata szavazait, hozzátéve, hogy a hadseregnek nem úgy tűnik, hogy a konfrontáció véget ért volna.

A teljes cikk itt olvasható.

Címkék:Visszatérés menete

[popup][/popup]