A háború elől menekülnek a kelet-ukrajnai zsidók 

Írta: zsido.com - Rovat: Hírek - lapszemle

menekul

Az elmúlt napokban 110 új bevándorló érkezett Izraelbe Ukrajnából. Legtöbben a kelet-ukrajnai harcok elől menekültek, köztük egy férfi, akinek a feleségét egy célzott rakétatámadás ölt meg a saját házukban, még februárban.

A rakétát az oroszbarát szeparatisták indították az ellenőrzésük alatt álló Donyeckben. A rakéta megölte a tanárnőként dolgozó Irina Selkajebát, miközben éppen főzött. A konfliktus kirobbanása óta, több mint 6000 ember halt meg Ukrajna keleti részén.

Irina otthona teljesen megsemmisült, a család mindenét elveszítette. Unokahúga, Liora Nissim – aki Izraelben él – segített meghozni Irina családjának a döntést az aliyah-ra, a kivándorlásra Izraelbe. A Ben Gurion reptéren ölelhették meg egymást. „Én 17 éve vándoroltam ki a Na’ale program keretében, míg a családom Donyeckben maradt” – mondta Liora Nissim. „A családom a donyecki repülőtér mellett lakott, ahol a leghevesebb harcok dúltak. Csak vártak és vártak, hogy végre vége legyen. Nehéz otthagyni az embernek az otthonát, különösen, ha háború pusztít” – magyarázza. Liora megtudta, hogy az International Fellowship of Christians and Jews (IFCJ) nevű szervezet menekültjáratokat szervez és rögtön felvette velük a kapcsolatot. „Az IFCJ képviselője megkereste a családomat és másfél hónap múlva, már úton is voltak Izraelbe.”

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]