A Gólem misztikus figurájáról nyílt kiállítás a berlini Zsidó Múzeumban

Írta: MTI / Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A zsidó legendák hatalmas, misztikus lényéről, a Gólemről nyílt kiállítás pénteken a berlini Zsidó Múzeumban.

golem-exhibition

Nem tévedés, a kép nem fejjel lefelé jelent meg: a kiállítás egyik installációját látják.

A Gólemet agyagból (vagy földből) gyúrják, majd a héber nyelv betűinek és szavainak mágikus hatásával keltik életre. A prágai Löw rabbi híres legendájában a Gólem az emberek segítőjeként jelenik meg. Több Gólem-történetben azonban irányíthatatlanná válik és veszélyt jelent az őt megalkotók számára. A Gólem-mítosz ma jelentheti a kutatás és a politika modern fejlődésének metaforáját is, amely irányíthatatlanná vált és veszélyessé válhat – hangoztatták a január 29-ig látható Golem című kiállítás szervezői.

A Gólem évszázadok óta számtalan művészt és írót inspirált. A tárlaton látható hatszáz év több mint 250 kiállítási tárgya, köztük festmények, kéziratok, kosztümök és installációk. A kiállítás kiemelt figyelmet fordít a kortárs, többek közt amerikai, izraeli, cseh és német művészek munkáira. A bejáratnál lámpákból álló életnagyságú, világító Gólem fogadja a látogatókat. Az installáció Kristof Kintera prágai művész munkája.

golem-2

Fotók: Michael Sohn, AP

Gólem alakja megjelenik számítógépes játékok és Paul Wegener 1920-as legendás, A Gólem című némafilmjének főszereplőjeként is. Kiállítják az izraeli óriásszámítógép, az 1963-as Gólem Alef kapcsolási modelljét.

A tárlat egyik vitrinjében látható egy Make America Great Again feliratú baseball-sapka is, amelyet Donald Trump, „egy veszélyes és kontrollálhatatlan, képzelt megmentő” használ választási kampányában – mondta Martina Lüdicke kurátor.

A kiállítás január 29-ig tekinthető meg.

[popup][/popup]