A genetikai lottó politikája

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

„Minél inkább megértik a tudósok az életünket befolyásoló tényezőket, annál inkább lehetőségünk van javítani az emberi életeken. A genetika is egyike ezen tényezőknek. Kathryn Paige Harden klinikai pszichológus rámutat, hogy ha a genetikát figyelmen kívül hagyjuk, annak a leginkább kiszolgáltatottak fogják kárát látni” – olvassuk a Texas Monthly magazinban Jennifer Latson recenzióját  Harden A genetikai lutri, avagy miért fontos a DNS a társadalmi egyenlőség szempontjából című monográfiájáról.

Kathryn Paige Harden

Harden könyvében évtizedes kutatásainak bemutatásával igyekszik bebizonyítani – számol be a cikkről szemléjében a metazin.hu -, hogy viselkedésünket, kognitív és fizikai adottságainkat és érzelmeinket jelentős részben génjeink határozzák meg. Amiből az következik, hogy génállományunk jelentős mértékben meghatározza életünket – egyebek között az iskolai teljesítményt, de még a válás valószínűségét is. Harden hangsúlyozza, hogy nem híve a genetikai determinizmusnak, ezért siet közölni, hogy a genetikai adottságok csak keretet szabnak képességeinknek és lehetőségeinknek, így tehát környezetünknek, tapasztalatainknak és személyes életutunknak is hatása van arra, hogyan alakul életünk.

Bár Harden még negyven éves sincs, kutatásai máris nagy visszhangot vertek. Amikor publikálni kezdte eredményeit, a szakma, köztük közeli kollégáinak egy része is nekiesett. Nem is nagyon rejtették véka alá, hogy kutatásaival kapcsolatos aggályaik nagy részben politikai és erkölcsi tőről fakadnak. Nemcsak arról van szó, hogy Harden szembemegy az egyéni tulajdonságokat és képességeket javarészt a nevelés és a szociokulturális környezet alapján magyarázó behaviorista elméletekkel, hanem arról is, hogy ezzel egyúttal megkérdőjelezi azt az általánosan elfogadott felfogást, amely szerint az emberek nagyjából egyenlőnek születnek. A Hardent bíráló tudós kollégák nem nagyon fukarkodtak a jelzőkkel. Baloldali érzelmű tudósok a holokauszttagadókkal és a klímaváltozás megkérdőjelezőivel állították párhuzamba elméletét. A kevésbé burkoltan fogalmazók arra figyelmeztették, hogy állításai az emberi képességek biológiai különbségeit kutató náci eugenikával rokoníthatók.

Teljes cikk

[popup][/popup]