A gázai kórházaknak szánt héliummal gyújtogatnak a palesztinok

Írta: zsido.com - Rovat: Hírek - lapszemle

A palesztin kreativitásnak nincs határa – ha Izraelnek akarnak kárt okozni.

Az utóbbi hetekben a gyúlékony anyaggal felszerelt gázai papírsárkányok jelentették az egyik legnagyobb kihívást az izraeli hadsereg számára. Ezzel a fegyverrel már hatalmas területen égették fel az arabok az izraeli szántóföldeket, erdőket és természetvédelmi területeket. Naponta több tucat, de a péntekenként rendezett tömegtüntetések alkalmával akár több száz, gyújtóbombával ellátott papírsárkányt indítanak útjára a Gáza-övezetből.

A terroristák folyamatosan fejlesztik a technológiát: újabban héliummal töltött ballonokra kötik fel a gyúlékony- vagy robbanóanyagot, melyek így nagyobb biztonsággal érnek át Izrael területére, hogy ott pusztítást okozzanak. A ballonok gyakran átlátszóak, hogy nehezebben lehessen észrevenni őket, ha pedig valamilyen komolyabb támadó eszközt akarnak átküldeni, akkor két szemeteszsákot illesztenek össze és töltenek fel héliummal.

A kérdés az, hogy miként jutnak ilyen mennyiségű héliumhoz?

A Jiszráel Hájom napilap utánajárt az ügynek, és arra jutott, hogy két forrásból lehet Gázában héliumhoz jutni: játékboltokból, vagy kórházakból. Mivel játékboltból nincs túl sok az övezetben, egyértelmű, hogy az orvosi célokra szánt hélium jut el a terroristákhoz a kórházakból.

Az izraeli Külügyminisztérium egy 2012-es jelentéséből kiderül, hogy nemzetközi szervezetek 32 kamionnyi orvosi felszerelést vittek be Gázába a kerem sálomi határállomáson keresztül. A szállítmányok nagy mennyiségben tartalmaztak az MRI-készülékek működtetéséhez szükséges héliumot.

A kórházak és az egészségügyi szolgálat terrorista célokra való használata nem idegen a Hámász kormányzattól. A 2014-es “Cuk Éjtán” hadművelet során a The Washington Post újságírói megfigyelték, hogy az övezet legnagyobb kórháza, a Gáza városban működő Ál-Sifá kórház a Hámász főhadiszállásaként működik, és a terrorszervezet vezetői szabadon közlekednek az épületben. Az épület alatt feltételezhetően fegyverraktárak rejtőznek, hiszen a terrorszervezet biztos benne, hogy Izrael nem támadná meg a központi kórházat. Az is többször előfordult, hogy a Vörös Félhold mentőivel utaztak fegyveresek és szállítottak rakétákat.

A teljes cikk ide kattintva olvasható.

[popup][/popup]