A francia és izraeli elnök együtt emlékezett meg a dél-franciaországi iszlamista merényletsorozatról

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A francia és az izraeli elnök együtt emlékezett meg a tíz évvel ezelőtti dél-franciaországi iszlamista merényletsorozatról.

Herzog és Macron párizsi találkozójukon 2022 március 20-án (Kobi Gideon/Izraeli kormány sajtóirodája)

Emmanuel Macron francia és Jichák Hercog izraeli elnök együtt emlékezett meg vasárnap a tíz évvel ezelőtt hét áldozatot követelő iszlamista merénysorozat áldozatairól a dél-franciaországi Toulouse-ban.

Az algériai-francia kettős állampolgárságú Mohamed Merah 2012. március 11-én, illetve 15-én a francia hadsereg három katonáját lőtte agyon a dél-franciaországi Toulouse, illetve Montauban városban, majd 19-én két óvodás és egy iskolás gyermeket, valamint egy fiatal rabbit lőtt le a toulouse-i Ohr Torah zsidó iskola és óvoda előtt.

A magát az al-Kaida terrorszervezet tagjának mondó iszlamista március 21-én a kivezényelt kommandósok elől lakásában elbarikádozta magát, é másnap tűzharcban életét vesztette.

Macron és Hercog délután megkoszorúzta a zsidó iskola udvarán az áldozatok emlékének állított Életfát. Itt lőtte le a 23 éves terrorista a 7 éves Myriam Monsonegót és a 3 éves Gabriel Sandlert. Néhány másodperccel korábban a 6 éves Arié Sandlerrel és apjával, Jonathan Sandlerrel végzett a motoron érkező gyilkos, aki egy héttel korábban három katonát (Imad Ziaten, Abel Chennouf és Mohamed Legouad) ölt meg, és egy negyediket, Loic Libert olyan súlyosan megsebesített, hogy a férfi lebénult.

“Erősebbek vagyunk mint a terroristák. Az ő tervük halálterv. Mi viszont tíz éve nem hajtottuk le a fejünket, semmiből nem engedtünk, semmit nem adtunk fel. Franciaország harcolt a terroristák ellen. Folyamatosan erősítjük a (terrorizmus elleni) eszközeinket hazai és európai szinten” – mondta a francia elnök a toulouse-i koncertteremben kora este elmondott beszédében.

“Franciaország és Izrael eltökélt a terrorizmus minden formája elleni küzdelemben minden fronton, ahogy az antiszemitizmus elleni küzdelemben is eltökéltek vagyunk” – jelentette ki Macron. Az antiszemitizmus elleni küzdelmet Franciaország az Európai Unió soros elnökeként is képviseli – tette hozzá.

“Ez olyan harc, amelyet Franciaországért magáért és a köztársaságért is folytatnunk kell. Mert az antiszemitizmus és az anticionizmus a köztársaságunk ellenségei” – mondta az államfő. Hozzátette: “Amióta hazánkat merényletsorozat sújtotta, és amióta háború dúl Európában, tudjuk, hogy a szabadság nem magától adódó, hanem mindennap meg kell küzdeni a békéért”.

Az izraeli államfő úgy vélte, hogy a terrorizmus nem győzhet, és a tíz évvel ezelőtti támadás még szorosabbra fűzte Franciaország és Izrael között a viszonyt.

A franciaországi zsidó szervezetek tanácsa (CRIF) által megszervezett megemlékezésen az iskola igazgatója, Yaacov Monsonego rabbi, az egyik áldozat, Myriam Monsonego apja körül megjelentek az iskola egykori tanulói, a vérengzés szemtanúi, valamint a kétezer meghívott között ott volt Nicolas Sarkozy és Francois Hollande korábbi francia államfők, Manuel Valls volt miniszterelnök, Gérard Larcher, a szenátus elnöke, Gérald Darmanin belügyminiszter és Anne Hidalgo, Párizs főpolgármestere is.

A toulouse-i és montaubani merényletek néhány nappal a 2012-es elnökválasztás előtt történtek, amelynek második fordulójában a leköszönő Nicolas Sarkozy a szocialista kihívójával, Francois Hollande-dal került szembe. A támadás a kezdetét jelentette azoknak az iszlamista merényleteknek, amelyekben több mint 260-an vesztették életüket Franciaországban. (MTI, Venczel Katalin)

[popup][/popup]