A francia elnök is fogadta Abbaszt a román elnök után

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Emmanuel Macron francia elnök a közel-keleti béketárgyalások újrakezdéséért emelt szót szerdán palesztin kollégájával, Mahmúd Abbásszal folytatott megbeszélésén Párizsban, emlékeztetve arra, hogy “bármelyik pillanatban” újabb erőszakos cselekmények törhetnek ki a térségben.

Abbas palesztin és Macron francia elnök Párizsban (Fotó:Ludovic Marin/Pool via AP )

“A feszültségek, az erőszak, a terrorizmus tartós a Közel-Keleten” – fogalmazott a francia államfő az AFP tudósítása szerint, amikor hivatalában munkaebéden fogadta a palesztin elnököt.

Emmanuel Macron a jelenleg holtponton lévő “politikai párbeszéd újrakezdését” szorgalmazta az izraeliek és a palesztinok között.

“Ez egy buktatókkal teli, nehéz út, de nincs más alternatívánk, mint újraindítani az erőfeszítéseket a békéért” – fogalmazott a francia elnök, aki ugyanezt mondta két héttel ezelőtt, amikor Jaír Lapid izraeli miniszterelnököt fogadta.

“Egy újabb gyilkos spirál bármelyik pillanatban kitörhet” – vélte a francia elnök “az egyoldalú intézkedések végét” követelve. Példaként említette “a palesztin családok kilakoltatásait, a dózerolásokat, a kolonizációs politikát, ami egyre távolítja egy, az izraeliek mellett békében élő palesztin állam lehetőségét”.

A 87 éves Mahmúd Abbász romániai látogatása után érkezett Párizsba, pénteken pedig Joe Biden amerikai elnököt fogadta a ciszjordániai / nyugati parti Betlehemben.

A palesztin elnök elítélte a “kolonizációs tevékenységeket, a mindennapos emberöléseket és behatolásokat”, amelyekkel az izraeli erőket vádolja. “Azt szeretnénk, ha mindez megszűnne” – mondta. Ismételten kérte, hogy derüljön fény Sirín Abu Akla, az al-Dzsazíra hírtelevízió palesztin újságírója halálának körülményeire, akit május 11-én az izraeli-palesztin konfliktus során lőttek agyon. “Hidegvérrel és ok nélkül ölték meg” – jelentette ki a palesztin elnök. “Ki ölte meg Sirín Abu Aklát? Szeretnénk, ha a gyilkost elfognák” – tette hozzá. (MTI)

[popup][/popup]