A „fekete szalag napja”

Írta: Gacs Katalin - Rovat: Hírek - lapszemle

Az USA kongresszusa megemlékezik a náci és a kommunista rezsimek áldozatairól.

fekete szalag

Az Egyesült Államok Képviselőháza (a Kongresszus alsóháza) nemrégiben fogadott el egy törvényt, amely augusztus 23-át jelölné meg a „fekete szalag napjának” – ami nem más, mint a szovjet kommunista és a náci rezsimek áldozatainak emléknapja.

A törvényt a Közös Balti-Amerikai Nemzeti Bizottság, a balti államok civil szervezeteit összefogó ernyőszervezet kezdeményezte, akik immár két éve lobbiznak a törvényért. A képviselőház után most már a Szenátus előtt van az ügy.

Augusztus 23-án írták alá a Molotov-Ribbentrop paktumot, ez szimbolizálja Európa felosztását a két totalitárius diktatúra, a náci Német Birodalom és a kommunista Szovjetunió között, amely végül emberiség elleni bűncselekményekhez, és a balti államok 50 éves szovjet megszálláshoz vezetett. A 2000-es évek második fele óta előbb különböző európai államok és Kanada is elismerték ezt az emléknapot, majd az Európa Tanács és az Európai Unió is elfogadták, mint a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapját. Most az Egyesült Államokon a sor.

A balti államok civil szervezete több okból is sürgeti a jogszabály elfogadását. Idén augusztusban lenne a Molotov-Ribbentrop Paktum elfogadásának 75. évfordulója. Az emléknap elismerése egyben rávilágítana egy jelenleg aktuális problémára, az Ukrajna szuverenitását érő támadásokra, ami aggodalommal tölti el az orosz agressziót egyszer már átélt balti államokat.

Az emléknap szimbóluma a fekete szalag, amelyet ezen a napon ruhájukon viselnek az áldozatok iránt szolidaritást vállalók.

 

[popup][/popup]